Тракийският университет се включва в борбата с рака

Тракийският университет се включва в борбата с рака

Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на нова молекула, разработена от българския учен Филип Фратев, за създаване на първото негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци. Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са изключително обнадеждаващи.

DSC 2150

На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, напълно изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия дроб на животното.

Амбицията на ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков е със създадения екип от учени от различните клинични дисциплини на Ветеринарномедицинския факултет и в сътрудничеството с фирма „Микар 21“ да бъде създадено първото лекарство, което се прилага с приемане през устата за лечение на кучета и котки. Това ще бъде изключителен пробив във ветеринарната медицина и основа за разработване на медикамент и за лечение на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория „Звездно общество“, откривател и кръстник на много астероиди, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с откриване на нови лекарствени молекули за лечение на рак, ковид и някои редки заболявания. Освен със световно-известни лаборатории, фирми и университети, ученият, който е с корени от Сопот и родственици, определени като прототипи на романа „Под игото“, той работи и с добре развиващи се, иновативни средни училища. Сред тях е Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“, която е под патронажа на Тракийския университет. Нейният директор Ангел Живков, с ентусиазма на възрожденец, е готов да включи логистично и училището в проектите на Филип Фратев, съобщиха от Тракийския университет.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема