Тракийски университет разкрива специалности в сферата на розопроизводството

Тракийски университет разкрива специалности в сферата на розопроизводството

Две нови специалности в сферата на розопроизводството ще бъдат разкрити през есента в Тракийски университет в Стара Загора. Това съобщи в Община Казанлък ректорът доц. д-р Добри Ярков. Завършилите „Етерично-маслени култури“ в направление „Растениевъдство“ и „Медицински козметик“ в направление „Здравни грижи“ ще получат степен бакалавър.

Доц. Добри Ярков и Галина Стоянова

„Тракийският университет е много сериозна образователна институция. Той е на 6-о място по бюджет и на 9-о по брой студенти сред държавните университети“ – информира ректорът. Той увери, че ще положи всички необходими усилия студентите на Тракийския университет да са със силна практическа подготовка. „Отворете Вашите фирми за нашите студенти, за да могат да практикуват! Така че, като завършат да могат да започнат веднага работа“ – призова бизнеса доц. Ярков. В срещата участва и ръководството на Института по розата в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Пред повече от 40 розопроизводители в региона и 12-окласници от всички казанлъшки училища, доц. Ярков обърна внимание върху новите възможности, които целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите, отбеляза доц. Нели Грозева, заместник-ректор по учебната дейност на университета.

През януари 2020 г. Народното събрание прие окончателно дългоочаквания Закон за маслодайната роза, който въвежда регулация и защита на бранша. В края на миналата година ЮНЕСКО призна българската Роза Дамасцена за част от световното недвижимо наследство. Постигнатото признание за ценното цвете – символ на България, разкрива нови хоризонти за бизнеса да рекламира на световния пазар качествата на продуктите от розово масло и те да заемат своето достойно място.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема