Медицински специалисти от няколко държави участват в конференция в Стара Загора

Дванадесетото издание на Югоизточната Европейска конференция стартира с тържествена пленарна сесия, открита от ректора на Тракийски университет в Стара Загора – проф. Добри Ярков. Престижният тридневен научен форум, който се провежда в курортното селище Старозагорски минерални бани, събира над 200 медици от страната и чужбина.

Участниците в събитието ще обменят практически опит и обсъдят най-съвременните тенденции в различни направления на медицинските науки – хуманна, ветеринарна, дентална медицина, микробиология, имунология, биомедицина, фармакология, както и експериментална медицина.

„За Тракийски университет е привилегия да бъде домакин на това престижно събитие. Убеден съм, че през тези дни Вие ще създадете нови контакти, ще обмените нови идеи, за да продължите да работите още по-добре за здравето на хората. И не на последно място – доверявайте се и разчитайте на младите хора – в тях е бъдещето! Желая Ви успех и ползотворна работа!” – каза в своето обръщение към присъстващите проф. Ярков.

Приветствие към участниците в конференцията поднесе и проф. Красимир Методиев, президент на Международната медицинска асоциация България: „Тези, които не уважават историята, те нямат бъдеще. Неслучайно това е и мотото на нашата Асоциация – защото ние уважаваме миналото, но гледаме напред в бъдещето. Надявам се, че съвместната ни работа през тези три дни ще бъде ползотворна за всички нас, за да допринесем за развитието на науката и медицината!”

Събитието бе почетено със специални поздравителни адреси от Посланика на Израел в България, Негово Превъзходителство Йорам Елрон, кмета на Община Стара Загора, г-н Живко Тодоров, кмета на Варна, ръководствата на Пловдивския и Варненския медицински университети и други представители на научните среди.

Началото на работната програма бе дадено от проф. Лилия Пекова от Тракийски университет, която представи доклада „Разпространението на Covid 19 сред ХИВ позитивни пациенти от Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ в Стара Загора“. Изложението предизвика интерес и уточняващи въпроси от аудиторията, на които проф. Пекова с готовност отговори. Програмата продължава с различни тематични панели, които са посветени на разнообразните научни области, обхванати в рамките на конференцията.

TrU conferenc 1

TrU conferenc 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема