Стара Загора отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски

Старозагорци се преклониха пред делото на Васил Левски по повод 186 години от рождението му. Отбелязването на годишнината пред паметника на Апостола започна със заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорската митрополия, и свещеници от старозагорската епархия.

Думи в памет на Левски произнесе ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Само на метри от нас, в двора на старозагорския храм „Св. Димитър“, е метохът, в който три години учи Васил Иванов Кунчев. Може да си представим младия човек, който е част от Светиниколското класно училище, посещаващ курсовете за свещеник при даскал Атанас Иванов и едновременно с това формиращ своята идеология, която следва през целия си жизнен път. Тази, която оставя на поколенията след себе си и до днес“ – каза в словото си тя и припомни думите на Дякона – „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“. „Неслучайно българският народ назовава Васил Левски като Апостол на Свободата, защото неговата идея за бъдещето на България е равенство с другите европейски държави, нещо, което за съжаление, се налага да си напомняме и днес. Изписани и изречени са много слова във времето за Дякона, но всички ние сме тук, за да се поклоним пред това величие, пред неговото завещание. Няма лесен път – доказал ни го е той, както и всички герои, които са част от пантеона на безсмъртните българи. Дълбок поклон, защото те се бориха за нашите свобода, независимост и просперитет. Длъжни сме да ги отстояваме и занапред в името на нашите деца, в името на България!“ – каза още зам.-кметът Милена Желева.

Водещ на събитието беше Светла Тодорова, директор на Драматичен театър „Гео Милев“, а с рецитал се включи и възпитаникът на НУМСИ „Христина Морфова“ и Театрална школа „Жест“ Светломир Петков.

В памет на свещеното дело на Левски пред паметника се поклониха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Красимира Чахова, секретарят на общинската администрация Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, бригаден генерал Станимир Христов, областният управител Иван Чолаков, част от ректорското ръководство на Тракийски университет – доц. д-р Емил Славов, доц. д-р Боряна Парашкевова и доц. д-р Неделина Костадинова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, представители на различни организации и граждани.

По повод годишнината Музеен обект „Хилендарски метох“ е отворен за безплатно посещение до 18:00 часа. Деца от старозагорска лятна занималня се запознаха с образователната игра на Регионалния исторически музей „Заветите на Апостола“ малко след края на общоградското отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски. 

chestvane Levski

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: