Стара Загора отбелязва 150 години от обесването на Васил Левски

На 18 февруари 2023 г. (събота), от 11:00 часа, Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата. Отбелязването на 10-ата годишнина от обесването на Васил Левски ще започне с отслужване на заупокойна молитва в негова памет.

vasil levski stara zagora 2022

Традиционно възпитаниците на Средно училище „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона, ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му.

Читалищата в община Стара Загора традиционно ще почетат Апостола с изнасяне на рецитали, както и поднасяне на венци и цветя в негова памет.

Регионален исторически музей – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох“ за безплатно посещение от 13 до 19 февруари 2023 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 и от 13:00 до 18:00 часа.

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на Регионалния исторически музей ще се излъчва презентация на тема „Васил Левски и Старозагорският революционен окръг“.

От 13 до 17 февруари в метоха ще се провежда музейна образователна програма за ученици „Апостолът на Свободата в Стара Загора“. Програмата включва:

  • тематична беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев в Стара Загора и дейността на Старозагорския революционен комитет;
  • образователна игра „Заветите на Апостола“;
  • работни листи със занимателни задачи и илюстрации.

Програма на Детски отдел на Библиотека „Родина“ за провеждане на мероприятия по повод 150 годишнината от гибелта на Васил Левски

„Душа, харизана на свободата ...”

от 13.02.23 до 17.02.23. от 10:30 до 13:00 часа в IX ОУ „Веселин Ханчев“

  • „Васил Левски“ - мултимедийна презентация, викторина, литературно четене;
  • „Писано за Левски“ - мултимедийна презентация, викторина, кръстословица, литературно четене;
  • Творческо ателие: изработване на книгоразделител с образа на Дякона, оцветяване на рисунки и изработване на пано (квилт) за героя.

Участници: от 1-ви до 4-ти клас на IX ОУ „Веселин Ханчев“.

На 14.02.2023 г., 11:30 часа в Клуб „Приятели на книгата“ при Средно училище „Христо Ботев“ ще се състои „Час по родолюбие“ - литературно четене и творческо.

Levski 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg