Старозагорци се поклониха пред паметта на Васил Левски

Старозагорци се поклониха пред паметта на Васил Левски


Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да сведат глава в знак на почит пред делото на Апостола по повод 148 години от обесването на най-свидния син на България. По-рано Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм „Св. Димитър".

„Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата ѝ усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне… И днес Апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта… Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние и днес в деня на неговата памет чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!“ - каза в словото си митрополит Киприан.

В 11:00 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани. Заради въведените противоепидемични мерки нямаше организиран общоградски ритуал.

Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, граждани.

Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище „Васил Левски”, от патриотични, обществени и политически организации, много граждани.

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от Средно училища „Васил Левски“ отбелязват паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни", пред барелефа на Левски, поставен на сградата на училището. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I - VII клас, ще има и видеорецитал на двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“.

Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.

В паметния ден детският отдел на библиотека „Родина“ ще гостува виртуално на клубовете „Приятели на книгата“ в ІХ Основно училище „Веселин Ханчев" с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката „Слово за Апостола“ - деца ще четат стихове и разкази за Левски.

Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения до 19 февруари 2021 г., с работно време: от 10:00 до 12:30 и от 13:00 до 18:00 часа.

148 години от обесването на Васил Левски

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: