Навършват се 148 години от обесването на Васил Левски

Стара Загора ще се преклони пред подвига на Васил Левски на 18 февруари. Програмата по отбелязването на 148-години от обесването на Апостола на свободата ще започне в 10:30 часа с панихида, която ще бъде отслужена в Митрополитския храм „Св. Димитър". В 11:00 часа на паметника на Левски признателни старозагорци ще поднесат венци и цветя.

Заради въведените противоепидемични мерки няма да бъде организиран общоградски ритуал.

991 ratio pametnik vasil levski v stara zagora

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от Средно училище „Васил Левски“ ще отбележат паметната дата. Традиционно възпитаниците на училището, чийто патрон е Дякона, ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни", който ще се състои на 18 февруари от 12:15 часа пред барелефа на Левски, поставен на сградата на училището. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I - VII клас. Училищното настоятелство организира видеорецитал на смели и талантливи двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.

Детският отдел на библиотека „Родина“ ще гостува виртуално на клубовете „Приятели на книгата“ в ІХ Основно училище „Веселин Ханчев“ с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката „Слово за Апостола“ деца ще четат стихове и разкази за Левски.

В памет на героя Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения от 15 до 19 февруари 2021 г. Работното време е от 10:00 до 12:30 и от 13:00 до 18:00 часа.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24