Честит празник, Стара Загора!

Стара Загора празнува на 5 октомври 144 години от възстановяването на града, изпепелен през 1877 г. Националното знаме на Република България беше издигнато с тържествен ритуал. С молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в Катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“, започна честването на Деня на Стара Загора.

Венци и цветя, в знак на признателност към знайните и незнайните герои, съградили от пепелта града преди 144 години, поднесоха представители на държавни и местни институции, граждански и политически организации, деца от училища и детски градини от общината пред паметниците „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877“ и символичния камък за възстановяване на града.

„Чест е, че на този така празничен за всички ни ден, имам възможност да застана пред вас. 5-и октомври е специална дата - ден, който всеки имащ частица от Стара Загора в сърцето празнува. Имаме град, устоял на неволи и перипетии, изпепеляван, но въздигнат от пепелта, съграден от своите хора, от своите герои“ - каза Радостин Танев, зам.-кмет на общината. „8000 години история – неприкосновена, богата, вечна. Днес Стара Загора е модерен европейски град, град с млади и усмихнати хора, с мъдрост и устрем, град с успешно бъдеще. Него градим всички ние заедно, ден след ден, за да пребъде, за да я има нашата Стара Загора. Честит празник!“ - добави още той и връчи атрибутите на избрания за Почетен гражданин на Стара Загора Евгени Янчовски. Легендарният футболист, треньор и рекордьор на футболен клуб „Берое“ беше удостоен със званието на 28 септември 2023 г.

„Благодаря на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет на Стара Загора, на всички граждани и всички фенове на „Берое“ за високото отличие. Да живее Берое! Да живее Стара Загора!“ - развълнувано се обърна към присъстващите Янчовски.

Сред официалните лица бяха още заместник-кметовете инж. Янчо Калоянов, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, секретарят Делян Иванов, общински съветници, Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, народни представители, областният управител Ива Радева и заместниците ѝ Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на общината Иванка Сотирова, ръководители на местни и държавни институции, командира на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Станимир Христов и други. 

Традиционно, по време на официалното отбелязване на 5-и октомври на площада пред Общината, се връчва символичният Ключ на Стара Загора на избрания кмет на Млада Загора. Оспорвана беше тазгодишната междуучилищна надпревара. С минимална разлика за 28-и кмет на младите хора за мандат 2023 – 2024 г. беше избран Никола Кирилов от ППМГ „Гео Милев“, а за негов заместник Ивайла Кирилова, възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Радостин Танев предаде символите на управление с думите - „Не губете ентусиазма, който имате. Днес празнуваме Деня не само на Стара Загора, но и Международния ден на учителя – това са хората, които спомагат да имаме бъдеще. Пазете тях, пазете и нашия град – нека бъде млад и проспериращ“.

„За мен е чест и отговорност да бъда представител на младите хора. Смятам, че е редно да съхраним богатата си история, културата си. Вярвам, че с моя екип ще бъдем креативни, упорити и постигащи целите си. Честит празник“, сподели с присъстващите градоначалникът на Млада Загора Никола Кирилов. Поздрав към старозагорци отправи и Ивайла Кирилова.

Водещи на събитието пред Община Стара Загора бяха ръководителите на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова и Димитър Митев. В отбелязването на 5-и октомври се включиха и децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Празничната програма продължи с музикално-поетичен спектакъл на ДТ „Гео Милев“ – „Стара Загора – живо цвете“, и с фолклорен концерт с участието на ДЮТС „Броеничка“, Гайдарски състав при НЧ „Настроение – 2017“, ДЮХНП „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

От 16:30 до 19:30 часа, популярни лица от риалити форматите „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef ще бъдат специални гости на града и заедно с анимацията на Батко Тоци ще допринесат за празничното настроение. В 19:30 часа, на сцената се качват Иван и DRUN4FUN, ABBA REAL TRIBUTE by ABBA RING и ГРАФА.

Есенен салон 2023 – традиционната годишна изложба на старозагорските художници, ще бъде открит в 18:00 часа в зала „Байер“.

За любителите на спорта Стара Загора предлага няколко събития в празничния си ден – Балканиада по спортен бридж, турнири по футбол за деца, по спортна стрелба и по спортна гимнастика.

На 5 октомври Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение до 18:00 часа с вход свободен.

X307518

praznik

praznik 1

praznik 2

новини Стара Загора  www.infoz.bg