Над 160 студенти и преподаватели в Тракийския университет дариха кръв

Дни преди 5 декември 2023 г. – Международен ден на доброволчеството и студентския празник – 8 декември, над 160 студенти, преподаватели и служители от Тракийски университет взеха активно участие в есенната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Акцията, инициирана от Районен център по трансфузионна хематология, се провежда два пъти годишно в старозагорското висше училище.

Тя среща голям интерес от цялата академична общност.

В рамките на 3 дни през пункта за кръводаряване тази седмица преминаха повече от 160 души, като над 40 от тях предприеха този благороден акт за пръв път. Сред тях е Илина Раднева от Русе, първокурсничка по специалност „Агрономство“, която сподели: „Още когато навършвах 18 години обмислях да започна да кръводарявам редовно, но все не се престрашавах. Година по-късно вече съм тук и ще участвам за пръв път с надеждата, че ще помогна на някой в нужда.“

Като истински вдъхновител и пример за подражание гл. ас. Желязко Събев от Аграрен факултет, който е дарявал кръв повече от 30 пъти до сега, отново е сред първите участници в кампанията. „Дарявам още от навършването на пълнолетие, защото дълбоко вярвам в този изключително хуманен жест, който спасява животи“ – сподели д-р Събев и допълни, че се надява повече хора да последват примера му, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

kravodariavane TrU

kravodariavane TrU 1

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема