Полицаи от Стара Загора излязоха на протест в центъра на града

Служители на Министерството на вътрешните работи излязоха на протест в центъра на Стара Загора във вторник вечерта. По същото време протестно шествие блокира и центъра на София. Полицаите не са съгласни със заявените намерения да бъдат намалени възнагражденията им като се отнемат социални придобивки.

Финансовите рестрикции, предвидени в новия проектобюджет за 2016 г. за МВР, изкараха на спонтанен протест в почти цялата страна служителите на вътрешното министерство.

policeНа брифинг министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че се предвижда заплатите, предвидени в Закона за МВР, които служителите при пенсиониране получават, да бъдат намалени от 20 на 10. Освен това, да отпадне възнаграждението за прослужено време и размерът на платения годишен отпуск да бъде намален от 30 на 20 дни. В брифинга участва и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя заяви, че в случая става въпрос за публични средства, сигурността на държавата и интересите на служителите и отговорът на ситуацията трябва да се търси и намери в пресечната точка на тези три оси. Тя подчерта, че системата на МВР е в хроничен дефицит и отлагането на решението ще доведе до там, че през всяка следваща година ще се задълбочават проблемите, докато станат невъзможни за решаване.

В Стара Загора протестиращите полицаи - цивилни и униформени - се събраха пред сградата на Областния управител. Те направиха шествие по пешеходния булевард и блокираха за минути възловото кръстовище на бул. "Цар Симеон Велики" и бул. "Св. Патриарх Евтимий".

Намеренията са да отпадне съществуващата сега преференция да получат сума равна на 20 заплати при напускане на системата. "Имаме извоювани права и не сме съгласни те да ни бъдат отнети", казаха протестиращите.

infoz autor www.infoz.bg