Старозагорските акушери и гинеколози честваха Деня на родилната помощ

Молитва за здраве даде начало на празничния 21 януари 2024 г. в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Със сърдечен поздрав се обърна към доц. д-р Николай Лазаров, началник на АГ клиниката, зам.-кметът Надежда Чакърова. „С огромна радост съм тук днес, за да ви поднеса поздрав от името на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров.

Имате нашата огромна благодарност и дълбоко уважение. Вие носите най-голямата отговорност и сбъдвате най-голямото чудо за човек всеки ден. Вие сте и първите добри орисници на всички жители на нашата община. Пожелавам ви здраве, удовлетвореност във високохуманната професия, която имате призванието да изпълнявате, както и много успехи през новата година. Да има радост и все повече здрави бебета!“, пожела зам.-кметът, съобщиха от пресцентъра на Общината.

„Благодаря на всички вас за всеотдайността, труда, отговорността, която поемате, грижейки се за майките и най-малките старозагорчета“, сподели доц. Лазаров и отчете една успешна 2023 година, през която са проплакали в отделението 1314 бебета – с 80 повече от предходната.

„В днешно време все по-рядко срещаме хора, които мислят повече за другите, отколкото за себе си, някак тази отговорност и чест, по подразбиране, се очаква от имащите медицинска професия. Мога да кажа, че в нашата – тя е двойно повече, защото се грижим за най-малко две души в едно тяло. Нашето призвание не се дължи само на добрата теоретична подготовка. Увлечени в динамиката на ежедневието си даваме сметка, че родилният процес е много повече от механо-физиологичен – той е тайнство, мистика, благословия. Не е случайно, че древните хора са отдавали толкова голямо значение на раждането, но не защото са знаели по-малко от нас днес, напротив – те са чувствали и усещали тази енергия много по-осезаемо. Това е и моето пожелание за настоящата година – да бъдем с отворени сърца, да бъдем в тон с този свещенодействен акт – това е ценност, която го заслужава“, каза началникът на АГ клиниката и допълни – „когато промениш начинът, по който гледаш на нещата - това, което гледаш също се променя. Нека се променяме към по-добро, да има мир, любов, радост, светлина и мъдрост“.

Ръцете му ритуално изми Пламена – майката на първото старозагорче за 2024 година Божидар, поело глътка въздух на 1 януари. Тя получи и подарък от дамите от „Зонта клуб“, които също бяха гости за празника в отделението. Екипът беше поздравен още от представители на различни местни и държавни институции, колеги и приятели.

В МБАЛ „НиаМед“ и тази година не пропуснаха да почетат специалистите, които посрещат новия живот. Управителят на здравното заведение и завеждащ АГ отделението му д-р Николай Христов също отбеляза ръст при бебетата, родени през 2023 г. 58 старозагорчета повече от 2022 г. е посрещнал неговият екип. Д-р Христов изпълни ритуалите свързани с Бабинден – измиване на ръцете и разчупване на питка с пожелание леки да са ражданията, а броят им да съответства на зрънцата жито в хляба. „Това е един от най-хубавите празници в нашата гилдия. По стара традиция си го отбелязваме днес. Вярвам, че още при появата на тази дата, назад в годините, емоцията е била същата, защото е ознаменувала всичко, което се е случило през изминалата година и е приветствало магията на раждането, на новия живот, на надеждата. Тази глътка въздух, първата - тя определено е магия и несъразмерна радост. Това усещане да хванеш малкото създание, да го приветстваш – невероятно е! Пожелавам на всички майки, бебета, баби, колеги – здраве, дай Боже все повече деца да се раждат“, развълнувано нарече д-р Христов.

„Уважаеми лекари, акушери, медицински специалисти – пожелавам ви да не губите тази присъща ви всеотдайност, с много сърце и дух продължавайте да посрещате новия живот, да се грижите за него. Здраве имайте през новата година, удовлетворение и спокойствие!“, пожела и зам.-кметът Надежда Чакърова.

В АГ отделението на Болница „Тракия“, началникът му д-р Калина Пиперкова също прие поздрави и много пожелания за здраве и късмет. От името на ръководството на Община Стара Загора зам.-кметът Павлина Делчева се обърна към екипа на д-р Пиперкова с думите – „За мен е истинско удоволствие да ви поздравя! Вие сте лекарите, към които хората пристъпват с радост и много надежда, защото във вашите ръце те поверяват не само своето здраве, но и своето бъдеще. Децата да се раждат леко и да растат умни и щастливи, да бъдат добри хора. Честит празник!“.

Д-р Пиперкова си пожела все повече бебета да се появяват на бял свят по естествен път, както и благодари на целия си екип, грижещ се за чудото на живота, за професионализма. Тя отбеляза, че преди 37 години е бил първият ѝ Бабинден, отбелязан като професионален празник. Тя представи и най-младият лекар в отделението – д-р Стефанов, който тази година е завършил с отличие Тракийския университет. „Нашият екип се разраства във времето и се радвам, че имаме млади и амбицирани специалисти, които допринасят с работата си всеки ден“, допълни тя.

Последната родила в отделението старозагорка Радка Тодорова изми ритуално ръцете на ръководителя на АГ клиниката с думи на благодарност.

Тази година болницата чества 15 години от своето създаване, а Бабинден се отбелязва винаги с особено внимание и почит, стана ясно по време на тържеството. През изминалата 2023 г. екипът е посрещнал 463 бебета. Сред гостите на „Тракия“ в празничния 21 януари бяха един от доайените на акушер-гинеколозите в Стара Загора д-р Атам Саркисян, зам.-ректорът на Тракийския университет доц. д-р Боряна Парашкевова и главният секретар на учебното заведение доц. д-р Неделина Костадинова, представители на Регионалната здравноосигурителна каса, дами от Инър Уийл клуб „Берое“, представители на инвеститорът и собственик на болницата – Лена Колева и Велислава Колева, много други.

Специален музикален поздрав към присъстващите отправиха децата от Вокален състав „Розов свят“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски“, малките таланти от Школата по балет при Народно читалище „Родина“, с ръководител Снежана Дескова, както и две вече пораснали деца, родени в болницата – Катерина и Иванина Деневи.

NiaMed2

UMBAL1

umbal trakia

Видеоразказ за това как успехите на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ означават живот и щастие за една майка и семейството ѝ

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg