Стара Загора разполага с един от най-модерните кампуси в страната

На 22 януари 2024 г. беше официално открито модерното общежитие на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора. Тя е създадена през 2020 г. Година по-късно получава статут на иновативно училище. Обучават се 261 ученици по специалностите: „Приложно програмиране“, „Системно програмиране“, „Компютърна графика“ и „Програмиране на изкуствен интелект.

Общежитието е построено по програма на Министерството на образованието и науката и е на стойност 4,269 млн. лева.

Общежитието беше открито от ресорния заместник-кмет на общината Надежда Чакърова, старозагорския народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев, който има голяма заслуга за създаването на гимназията, и председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова.

„Община Стара Загора, с усилията на кмета Живко Тодоров и Министерството на образованието и науката, разполага с образователна институция от ново поколение. Гимназията вече има модерно общежитие, многофункционална зала с над 180 места, зона за хранене, дворно пространство и спортни площадки. Целият този комплекс е на европейско ниво. Бъдете живи и здрави и учениците да се чувстват щастливи!“ – каза в приветствието си ресорният заместник-кмет Надежда Чакърова.

„За мен е голяма радост да видя този проект реализиран. Това е много повече от модерно училище и такъв беше замисълът преди 6 години. С кмета Живко Тодоров и ресорния по това време заместник-кметът Иванка Сотирова обсъдихме какво трябва да направим, за да превърнем Стара Загора в център за развитие на информационните технологии. През следващите десетилетия предстоят още по-мащабни дигитални трансформации и развитието на един град зависи до голяма степен от тях. Със създаването на това училище ние поставяме основите за това“ – каза старозагорският народен представител Красимир Вълчев, който е председател на Постоянната комисия по образование и наука в 49-ото Народно събрание. Той е убеден, че голяма част от младите хора, които ще завършат гимназията, ще останат в Стара Загора и ще създадат високодоходни компании в сферата на информационните технологии.

obesnikova

Поздрав към гостите отправи Цветана Обесникова от 8-и клас в гимназията. Тя е от София и е избрала да учи в Стара Загора специалността „Програмиране на изкуствен интелект“. „Благодаря на Общината за неуморната подкрепа и усилия, за да стане реалност общежитието. Това е място, в което ще създадем незабравими спомени и приятелства. Благодаря от името на всички ученици, които не сме от Стара Загора, за прекрасните условия в които учим и живеем!“ – каза Цветана Обесникова.

Сред официалните гости бяха заместник-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Павлина Делчева, общински съветници, представители на институции и др.

Поздрав отправи Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“. Водосвет отслужиха старозагорски свещеници.

Krasi Valchev

Krasi Valchev 2

Krasi Valchev 3

новини Стара Загора  www.infoz.bg