В Тракийски университет учредиха национално сдружение за запазване на традиционни породи свине

Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине беше учредено на 17 април 2024 г. в Тракийски университет. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски университет – Стара Загора и Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Негови членове са и три от водещите животновъдни ферми в страната – Свинекомплекс Голямо Враново-Инвест АД, Чифлик Ливади ЕООД и Порко и поло ООД. На събранието присъства и проф. Алекси Стойков – един от доайените на свиневъдството в България.

Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционни (местни) породи свине като генетичен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни. Идеята е не само да се съхранят и възродят тези породи, сред които е и Източнобалканската свиня, но и на тяхна база да се създават нови, устойчиви на заболяване хибридни породи. По този начин не само ще бъдат подпомогнати българските фермери да развъждат български породи свине и ще се работи активно за опазване на породите като национален генетичен фонд, но и ще се предложи на пазара висококачествена и здравословна храна за потребителите.

„Това е знаково събитие, което е от значение за продоволствената сигурност на нашата страна“ – коментира ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков при подписване на учредителните документи и допълни, че двата университета застават зад каузата с целия си научноизследователски капацитет.

sddruzhenie TrU 1

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема