Сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в розово

Сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в розово на 19 октомври – Световния ден за борба с рака на гърдата. За първи път в България административна сграда ще се потопи в розов цвят в знак на съпричастност с онкологично болните и ще остане да свети цяла нощ.

До момента по света в розово са били осветявани най-високата сграда в Дубай – Бурж Халифа, Айфеловата кула и Бъкингам.

Събитието е част от четиримесечната кампания на Комплексен онкологичен център – Стара Загора „По-силни срещу рака”, която стартира в началото на октомври. Тя е насочена към профилактика на онкологичните заболявания при жените и ще се реализира чрез провеждане на безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В Комплексен онкологичен център за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично-консутативния блок са извършени 35 000 прегледа. Нарастващият брой на пациенти с онкозаболявания е в основата на кампанията за популяризирането на профилактиката сред жените и създаване на навик за посещение на профилактични прегледи.

rak gardataОт 16 часа на 19 октомври – отбелязван по целия свят като ден, посветен на превенцията на рака на гърдата, на площада пред общината, ще започне хепънинг с участието на Ансамбъл "Загоре", актьорите от Държавен куклен театър с част от постановката "Фолклорна магия", актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, европейската шампионка по карате и общински съветник Анелия Асенова, представители на "Зонта Клуб" и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията, и още много обществени личности. Ще се раздават безплатни информационни брошури, а на място желаещите ще могат да се запишат за безплатен профилактичен преглед.

В рамките на кампанията и след нея в специализираните кабинети на Комплексен онкологичен център ще се извършват профилактични прегледи, с предварително записване на телефоните на регистратура - 042 614196, всеки работен ден от 12:00 до 13:30 часа.

www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Мини Марица изток

Най-четеното от последните дни