Сградата на Община Стара Загора беше осветена в розово

Сградата на Община Стара Загора беше осветена в розово

Сградата на Община Стара Загора беше осветена в розово по повод кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври. Това е в знак на съпричастност към страдащите от коварното заболяване.

Същевременно това е и предупреждение към всички жени да посещават профилактични прегледи. Проявата е част от четиримесечната кампания на Комплексен онкологичен център – Стара Загора „По-силни срещу рака”, която стартира в началото на октомври и се провежда с подкрепата на Община Стара Загора. Тя се реализира чрез провеждане на безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В Комплексния онкологичен център за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично- консултативния блок са извършени 35 000 прегледа.

По време на хепънинга, проведен пред общинската администрация, зам.-кметът Красимира Чахова благодари на управителя на центъра д-р Петър Чилингиров, за предоставената възможност на жените от Стара Загора за безплатно изследване и ранна диагностика. Тя припомни, че годишно в България 1200 жени стават жертва на онкозаболявания заради липса на навременна диагноза и профилактика, съобщиха от пресцентъра на Общината.

„Информацията премахва страха. Цел на кампанията е да провокираме дамите да се изследват, както и да промотираме ранната профилактика на тези социално значими заболявания“ - уточни д-р Чилингиров.

Своите послания, в подкрепа на страдащите от заболяването и за ранна превенция, отправиха със свои изпълнения актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, актьори от Държавния куклен театър и Общински ансамбъл "Загоре". В хепънинга участваха д-р Антония Тодорова от общинския отдел „Здравеопазване“, представители на "Зонта Клуб", Социална мрежа за здраве Credoweb и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията. Младежи от Международния младежки център раздаваха безплатни информационни брошури, а желаещите можеха да се запишат за безплатен профилактичен преглед.

Постоянно и целогодишно безплатни профилактични прегледи се извършват в специализираните кабинети на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, след предварително записване на телефоните на регистратура - 042 614196, всеки работен ден от 12:00 до 13:30 часа.

www.infoz.bg (Снимка: Община Стара Загора)

Теми:

На подобна тема

Най-четеното от последните дни