Комплексният онкологичен център в Стара Загора разполага с апаратура за прецизна диагностика

Комплексният онкологичен център в Стара Загора разполага с нова Хибридна SPECT/CT система в отделението по Нуклеарна медицина. Работата ѝ е щадяща за здравето на пациентите и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите.

Това съобщи д-р Диана Гешева, завеждащ отделението по Нуклеарна медицина. С използването на хибриден SPECT/CT апарат се намалява лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането нови съвременни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.

SPECT/CT апарат – Symbia Intevo Bold, Siemens е от последно поколение. В България има шест такива апарата като всички те са в София.
„Апаратът е закупен със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съгласно Договор за кредит между „Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД и Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД. Благодаря и на спонсорите „Мини Марица-изток” и ТЕЦ „Марица изток 2”, както и на Община Стара Загора” – каза управителят на Комплексния онкологичен център д-р Петьо Чилингиров. Средствата, дарени от въгледобивното дружество са в размер на 100 000 лева.

Екипът на отделението, начело с д-р Диана Гешева, с дългогодишен опит в SPECT изследванията, е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма „Сименс Хелткеър“.

Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията по утвърден ценоразпис на „КОЦ – Стара Загора“ ЕООД. При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT. Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 7:30 до 14:00 часа.

С новия SPECT/CТ апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на SPECT/CT апаратурата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на успешното, съвременно лечение.

На тържествения водосвет на новата апаратура присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, секретарят на Общината Делян Иванов, ръководители на здравни институции и др.

onkocenter aparatura 01

www.infoz.bg  www.infoz.bg