В Стара Загора се провежда Европейска седмица на мобилността

Европейска cедмица на мобилността е кампания на Европейската комисия, която дава възможност да се представят алтернативни начини за устойчива мобилност на жителите на европейските градове и да се предизвика промяна на поведението към устойчиво придвижване.

fACEBOOK DAY 1Цялостната кампания Европейска седмица на мобилността се подкрепя от Генералните дирекции на Европейската комисия „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“. Разработена е и обща уеб платформа за популяризирането на устойчивите начини на придвижване в градовете на Европа - www.mobilityweek.eu. Тя се отбелязва вече 16 години, а 22-ри септември е традиционно обявен за Ден без автомобили.

Европейска седмица на мобилността 2017 се чества под мотото "Чиста, споделена и интелигентна мобилност", като се използва подканващата фраза "Заедно стигаме по-далеч".

Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора инициира на 18 септември традиционно отбелязване на паневропейската кампания. Събитието се провежда в партньорство с Община Стара Загора, ОД на МВР Стара Загора, сектор „Пътна полиция”, Центъра за подкрепа за личностното развитие към Община Стара Загора, Български младежки червен кръст – Стара Загора, МТБ Велоклуб "Зарата", колоездачен клуб "Верея" и Мол Галерия Стара Загора, с медийната подкрепа на Радио Стара Загора.

Тази година, Европейската седмица на мобилността в Стара Загора ще бъде отбелязана с деца от IV-VI клас от училищата в града. Събитието ще протече в три етапа – теоретичен урок за правилата на движение и предвижване с велосипед в градска среда, велопоход по велоалеите в централна градска част и демонстрация на оказване на долекарска помощ при възникнал инцидент. За участниците има предвидени специални награди и материали от Европа Директно – Стара Загора.

Началото ще бъде на 18 септември от 10:00 часа на кръстовището на двете основни велоалеи пред Община Стара Загора, с теоретичната част, представена от сектор „Пътна полиция”. След това, участниците ще се придвижат с велосипеди по изградените велоалеи до Мол Галерия Стара Загора, където ще бъде проведена демонстрация на долекарска помощ от Българския младежки червен кръст и ще има забавна програма за всички присъстващи, представена от съставите към Центъра за подкрепа за личностното развитие към Община Стара Загора.

Всички деца от IV, V и VI клас могат да се включат в събитието. Единственото условие е да бъдат със своя велосипед и добро настроение.

evropeyska sedmitsa mobilnostta

www.infoz.bg