Призив: Ден без автомобили в Стара Загора

В празничния петък Община Стара Загора отправя апел към гражданите и гостите на града да използват зелените алтернативи на придвижване. Тази година 22 септември е обявен за Ден без автомобили от общините на 2433 града от цял свят, сред които e и Стара Загора.

Инициативата е част от проекта Европейска седмица на мобилността, в която се включи и Стара Загора за 11-и пореден път.

Замърсяването на въздуха е глобален проблем на 21-ви век и въпреки че Стара Загора е свързвана с епитета „зелен” град, тя също е съпричастна към този проблем. През последните години средногодишната концентрация на фини прахови частици във въздуха на града е 31,34 микрограма на кубичен метър (μг/м3) по-ниска от допустимата средногодишната норма от 40 μг/м3, благодарение на мерките за подобряване на качеството на въздуха, въведени и изпълнявани от Община Стара Загора. За да бъде въздухът на града по-чист е необходимо промяната да започне и от всеки гражданин.

По време на инициативата Европейска седмица на мобилността на официалната страница на инициативата се проведе информационна кампания, с чиято помощ гражданите бяха запознавани с минали и настоящи проекти на Община Стара Загора, както и полезна информация за чистата, споделена и иновативна мобилност”. В рамките на инициативата беше обърнато внимание на ползите от ходенето пеша, карането на ролери, кънки, ховърборд, скейтборд, въвеждането на иновативните електромотори и електромобили, както и политиката на Община Стара Загора насърчаваща тяхното използване.

Движението с велосипеди по изградените 8 километрови велоалеи свързващи зелените площи на града, също е акцент на Европейската седмица на мобилността в Стара Загора. Споделената мобилност с личен автомобил или обществен градски транспорт, който в нашия град беше изцяло подновен, бяха също тема за размисъл и дебати.

На 22 септември 2017 г., празничен ден, призоваваме всички граждани и гости на града да се включат в инициативата Ден без автомобили и да се насладят на прекрасна Стара Загора.

Заедно стигаме по-далеч!

den bez avtomobili stara zagora

zaedno poveche

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24