Стара Загора чества Деня на народните будители

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Община Стара Загора е подготвила редица събития за празника, на който се прекланяме пред делото на българските просветители, книжовници, революционери, допринесли с дейността си за възраждането на българския национален дух, образованието и книжовността.

1 11 buditeli 1Заупокойна света литургия по повод 95 години от смъртта на първия Старозагорски митрополит Методий ще отслужи Старозагорският владика Киприан Киприан на 1 ноември от 9:00 часа в „Храм Св. Теодор Тирон“. Тържественият общоградски ритуал започва в 11:00 часа пред паметника на митрополита.

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на 31 октомври в 18:00 часа ще бъде връчена наградата „Анастасия Тошева”, с която се отличават заслужили просветни дейци. Ще бъде връчена и наградата на Съюза на учените „Будител на Стара Загора”.

Юбилейна ретроспективна изложба „Иван Милев (1897-1927)“, посветена на 120 години от рождението на художника, ще бъде открита на 1 ноември от 18 часа в Художествената галерия.

www.infoz.bg

Теми: