78 млади поети участват Националния конкурс Веселин Ханчев

78 млади поети участват в Националния конкурс „Веселин Ханчев”

78 души участват в 34-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, който се провежда в Стара Загора. Организатори на авторитетния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

Авторите са на възраст между 14 и 25 години и никой от тях няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие. Най-много са младите дарования във възрастовия диапазон 16 - 21 години. Сред начинаещите пера е и 12-годишната Паолена от град Троян, която е допусната да участва, но извън класирането на конкурса.

Почти всички български градове са се представили със свои таланти. „Палмата на първенството” се държи от София (15) и Варна (14), областните центрове Стара Загора и Русе са с по петима млади творци, има представители и на 5 села. 25-годишен българин от град Савона, Италия също не е устоял на изкушението да се изяви в конкурса.

Журито е съставено от поета, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и на поета и журналист Никола Петров. Петров, който е най-младият сред тримата (30 г.), е печелил първа, втора и трета награда от Националния младежки конкурс за поезия в периода 2009 - 2011 г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на галавечер на отличените участници на 3 ноември 2017 г., на четвърто ниво на Регионалния исторически музей. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 4 ноември.

www.infoz.bg