Награждават победителите в младежкия конкурс за поезия "Веселин Ханчев"

ХХХII издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" в Стара Загора тази година събра рекорден брой стихове от 150 участници от 72 населени места от страната, както и от Аликанте, Испания и Виена, Австрия.

Сред кандидатите за наградата са 39 момчета и 111 момичета. Има и участник на 13 години, но заради възрастовите условия на състезанието, той остава извън конкурсната програма.

През 2014 г. в конкурса участваха 103 млади автори. Първата награда (статуетка „Златното яйце” и отпечатване на дебютна стихосбирка), журито: Георги Господинов (председател), Силвия Чолева и Иван Ланджев присъди на Боряна Нейкова от София.

Година по-късно нейната първа стихосбирка "Където за кратко е имало куче" ще бъде представена в Стара Загора преди официалното обявяването на новите лауреати на наградата. Те ще бъдат определени то жури в състав: Петър Чухов, Яница Радева и Иван Ланджев.

Наградите ще бъдат връчени на 6 ноември 2015 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора, IV експозиционно ниво от 18:30 часа. Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща-музей „Гео Милев”.

ПРОГРАМА:

  • 5 – 6 ноември 2015 (четвъртък – петък)

Пленер „Писане от натура”.

  • 6 ноември 2015 (петък)

17:00 часа, Книжарница „Приятели” (бул. „Цар Симеон Велики” 118)
Среща с Петър Чухов и премиера на новата му книга "Сбогом на нарцисизма" (ИК „Жанет 45”).

18:30 часа, Регионален исторически музей, ІV експозиционно ниво
Премиера на стихосбирката "Където за кратко е имало куче" на Боряна Нейкова, носител на голямата награда от ХХХІ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" – Стара Загора.

Връчване на "Златното яйце". Награждаване и рецитал на отличените млади творци в ХХХІІ издание на конкурса.

  • 7 ноември 2015 (събота)

10:00 часа, Къщата на Архитект Димов (ул. “Сава Силов” 37)
Поетическа работилница за участниците в НМКП “Веселин Ханчев” – Стара Загора с журито.

  • 13 ноември 2015 (петък)

18:00 часа, Народно читалище „Бачо Киро – 1945” – София (ул. „Ивайло” 25)
Поетическа среща на участниците и наградените в ХХХІІ издание на НМКП „Веселин Ханчев” – Стара Загора 2015.

В рамките на конкурса ще бъде представена новата книга на Петър Чухов "Сбогуване с нарцисизма". Тринадесетата поред книга на Чухов е стихосбирка, разделена на две части – „Любовна херостратегия” и „Ябълка в огледалото”. Редактор е известната поетеса Екатерина Йосифова, оформлението е на Капка Кънева, а издател отново е ИК „Жанет” 45.

Книгата "Сбогуване с нарцизисма"

infoz autor www.infoz.bg