Връчиха наградите на старозагорските будители

Връчиха наградите на старозагорските будители

Наградите „Анастасия Тошева” и „Будител на Стара Загора” бяха връчени на тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември.

Колективна награда Анастасия ТошеваСред официалните гости церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието и доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора.

Колективната награда „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора беше присъдена на педагогическия колектив на Детска градина 68 „Патиланско царство” за високи постижения като екип, модерна материална база, ефективно използуване на иновативни технологии и съвременни методи за обучение, активна работа с родителите, както и за организираната съвместно с Общината „Патиланска Европеада”, в рамките на кампанията „Стара Загора европейски град на спорта”. Директорката Росица Димитрова благодари за наградата и пожела на младите си колеги да имат винаги усещане за сторено добро.

petrova sotirovaИндивидуалната награда „Анастасия Тошева” заслужи Мариета Петрова, директор на XI основно училище „Николай Лилиев” за въвеждане на иновативни практики, работа по проекти и стимулиране на училищни изяви, за създаване на оптимизирани условия за работа на педагогическия екип. Отличената директорка пък благодари на своя екип и посвети наградата на всички тях.

Иванка Сотирова прочете пред присъстващите стих-апел от млад учител, в който той призовава будителите да горят с ярък плам и да събуждат с огън душите на хората, защото е настъпила дълбока нощ в тях. „Разгорете пламъка и ни дарете светлина” - иска младият поет. Зам.-кметът призова към отстояване на българщината, запазване чистотата на езика и отзивчивост към апела на младите.

От името на новоназначените учители отговори Мариела Драгнева от детска градина 8 „Българче”. С голямо вълнение младото момиче сподели, че учителството за нея е най-искрената и чиста професия в света и обеща да ѝ остане винаги вярна.

Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви, че е учредена наградата „Будител на Стара Загора” и за нея има три номинации - на академик Кирил Тодоров, учителя математик Любомир Любенов и адвоката-писател Георги Туртуриков. Решението на ръководството на дружеството е и тримата да получат наградата – статуетка, почетна грамота и картина от старозагорски художник.

В словото си Любомир Любенов разказа за успехите на възпитаниците си по света и благодари на кмета Живко Тодоров, който преди три години му е протегнал ръка за помощ, която продължава и до днес.

Участниците в церемонията се насладиха на изпълненията на хор „Библиофония” и вокална група „Траяна глас”, като и на виртуозните изпълнения на пиано от Филип Ставров и Георги Белчев, ученици от Музикалното училище и носители на множество национални и международни награди.

Залата аплодира 94 млади учители от детски градини и училища в Стара Загора, които сега поемат по пътя на будителите. Те получиха специални поздравителни адреси и значки от кмета на общината Живко Тодоров.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема