Триметрови кукерски маски ще бъдат изложени в Стара Загора

Триметрови кукерски маски ще бъдат изложени в Стара Загора

Пътуващата изложба на ямболския маскараден фестивал „Кукерландия“ отново ще бъде представена в Стара Загора. Гигантските маски ще гостуват в Стара Загора от 7 до 12 февруари в парк „ Пети октомври“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Ще бъдат представени три нови артистични инсталации. Маските са с размери три метра височина и два метра диаметър в основата. Те представят в стилизиран вид характерни на региона кукерски маски и всяка година участват в карнавалното шествие, с което се дава началото на Международния маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“. Той ще се проведе от 22 до 25 февруари. Събитието е под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден на 23 февруари с грандиозно карнавално шествие по улиците на града. Специално за откриването ще бъде представен най-новият спектакъл на ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“, съчетаващ фолклорните традиции с мистиката на кукерските игри. Кулминацията на „Кукерландия“ ще бъде състезателното дефиле с представянето на маскарадни групи от цялата страна и гости от чужбина.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: