Кукери гонят злите сили от Стара Загора

Над 800 кукери от всички краища на страната ще участват в 19-ото издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора на 4 март в 11:00 часа на площада пред Общината. Сред атракциите ще бъдат гигантските кукерски маски от Ямбол.

Гигантски кукерски маски от ЯмболЗа многоцветното и многозвучно събитие идват 19 групи от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора, като към страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. ще се присъедини и най-младото попълнение в шумните редици на кукерите – 5 и 6-годишните малчугани от Детска градина № 8 „Българче“ и Детска градина № 10 „Светлина“.

Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира преди началото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на 3 часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които кукерите ще гонят злите сили. 5-членно жури от специалисти ще награди отличилите се състави.

Базарът на традициите „Българско е!“, който съпътства атрактивната проява, ще представи производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., като приоритет е даден на местните майстори. Те ще разположат шатрите си по бул. „Руски“, в отсечките между бул. „Цар Симеон Велики“ и „Свети Княз Борис“ още на 2 март, а на 3 и 4 март ще бъдат облечени с народни носии. Базарът ще предложи на посетителите изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони и др.

Фестивалът на маскарадните игри е включен в Културния календар на Община Стара Загора и се организира от Община Стара Загора, НЧ „Н. Лилиев 2005“, Център за подкрепа за личностното развитие, Регионален исторически музей и Общество за фолклор.

www.infoz.bg

На подобна тема