Кукери наричаха за здраве и берекет в Стара Загора

В празник на красотата, жизнерадостта и веселието се превърна 21-вото издание на Фестивала на маскарадните игри, който се проведе в Стара Загора. Участници от цялата страна представиха характерните обичаи на своя край и наричаха за здраве и берекет през годината.

Фестивалът се организира от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“. В Стара Загора пристигнаха групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

„Фестивалът на маскарадните игри показва нашето желание да запазим ценностите, които са ни завещали дедите ни. Хубаво е, че тук са най-малките, подкрепени от своите родители. Тази приемственост е нужна, за да съхраним корените си“, каза при откриването Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора.

Първи на сцената излязоха малчуганите от детска градина №8 „Българче“ в Стара Загора. „Вдън земя да иде злото, да пребъде доброто“, пожелаха кукерите. След тях се изявиха участници от още две старозагорски детски градини – „Загоре“ и „Светлина“, както и детска група от ямболското село Веселиново. Всички участници получиха специални купи и грамоти за опазване на българските традиции.

Най-голямата и най-колоритната група беше от с. Оборище, община Пазарджик. Участниците в нея представиха обичай от Месни заговезни. По традиция отново гръмна черешовото топче и гълъби полетяха в небето. В групата имаше и малки момчета и момичета като 5-годишният Иван Нягулов, който продължава пътя на баща си. Едни от най-старите маски в зимните маскарадни игри представиха участниците от село Александрово, община Павел баня. Интерес у публиката предизвикаха и група „Джумани“ от Хисаря. Кукерите в нея са на възраст от 10 до 14 години, а маските им се предават от поколение на поколение. Кукерската група „Арапи“ от Шумен пък се представи с най-големите маски, които пресъздават традиционни обичаи от Пернишко, тъй като оттам са се изселили предците им. Специалната рецепта на д-р Арап Кукеров пък предписва за лечение компрес-вътрешен с двойно преварена ракия с витамини от прясна шопска салата, печено агънце с горещо или охладено вино, гаргара от високо изпети хайдушки песни и разтривка на гърба от голяма мечка, върху твърда земя.

Всяка от групите представи типичен за родното си място обичай, който е свързан с прогонване на злото и наричане за здраве и берекет. Журито с председател акад. Крум Георгиев, стриктно следеше изявите, за да отличи най-добре представилите се.

IMG 4603

IMG 4640

IMG 4787

IMG 4835

IMG 4956

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)