Кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота). Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще огласят центъра на града в съботния ден. Началото на събитието е предвидено за 9:30 часа с традиционното дефиле на участниците.

След тях, възпитаниците на старозагорските детски градини ще покажат своите шарени костюми. Жителите и гостите на града ще станат свидетели на прогонването на студа, тъмнината и лошотията.

Част от пъстроцветната програма тази година са и Дервишката група на читалище „Отец Паисий – 1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, която ще представи обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“ през 2014 г.

Организатори на един от най-колоритните и атрактивни фестивали в България са Община Стара Загора, Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“, Народно читалище „Настроение – 2017“ и Регионалният исторически музей.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg