Кукерски игри донесоха на Стара Загора здраве и успехи

XVIII фестивал на маскарадните игри в Стара Загора събра на площада в центъра на града над 800 участника от цялата страна. Кукери и бабугери с пъстри маски, страшни краски и звуци на чанове и хлопки гониха символично злите сили и се надиграваха.

Живата кукерска сцена радва гостите и жителите на града до късния следобед.

Поздрав към участниците и всички старозагорци отправи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Когато имаме възможност да тържествуваме и да се веселим, това прави и живота ни по-лек, изпълнен с добри мисли. Не знам дали в Стара Загора има зли духове за гонене, но спазването на тази българска традиция е важно, защото тя ни съхранява във времето. Трябва да се стремим да надграждаме и предаваме обичаите си на поколенията. Да пазим богатото си културно-историческо наследство!“ - каза в словото си зам.-кметът.

На официалното откриване на традиционните за Стара Загора маскарадни игри присъстваха още зам.-кметът Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, Милена Желева, председател на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към Общинския съвет, акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Общество за фолклор, както и стотици старозагорци.

Любителите на ръчно изработените вещи имаха възможност да си купят за спомен нещо от пъстрата Улица на занаятите. Фотоизложба пред Община Стара Загора нареди и Жейна Желева, която разкри със снимки красотата на маските от предходни издания на фестивала.

kukeri stara zagora 01

kukeri stara zagora 01

kukeri stara zagora 01

kukeri stara zagora 01

kukeri stara zagora 01

infoz autor  www.infoz.bg