Маскардни игри в Стара Загора

Маскардните игри в Стара Загора събират над 800 участници

Двадесет и първият Фестивал на маскарадните игри ще се проведе в Стара Загора на 9 март. Той се организира от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“.

За участие в един от най-колоритните и атрактивни фестивали пристигат общо 19 групи от цялата страна с близо 800 участници.

„Тази година детските групи са общо шест, три от които от Стара Загора. Традиционно ще участват малчуганите от ДГ №10 „Светлина“, ДГ№11 „Загоре“ и  ДГ № 8 „Българче“, както и детско-юношески състави от Хисаря и два от ямболското село Веселиново. Във Фестивала ще се включат още групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора“, съобщи основният организатор на Фестивала академик Крум Георгиев.

Най-голямата група е от с. Оборище, община Пазарджик, която включва общо 76 участници. В игрите ще се състезават групи от с. Кошов, община Шумен, с. Бояново и с. Гранитово, община Елхово, с. Дунавци и с. Шейново, община Казанлък, с. Тъжа и с. Александрово, община Павел баня, с. Веселиново, община Разград, с. Челник, с. Джинот и с. Козарево, община Тунджа, с. Стара река, община Сливен и от град Ямбол. Всеки от участниците в маскарадните игри ще представи типичен за родното си място обичай. Компетентно жури ще оценява изявите. Негов председател е акад. Крум Георгиев, а членове са доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Красимир Димитров.

В 10:00 часа групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния форум и ще дефилират по Античната улица. Началото на игрите е в 10:30 часа. И тази година майстори от цялата страна ще покажат произведенията си на обособената Улица на занаятите в източната част на парк „Пети октомври“ и западен тротоар на бул. „Руски“. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.

От 16:00 часа в квартал „Железник“ започва фолклорен празник „Да прогоним злото заедно“, организиран по повод „Сирни Заговезни“. Кукери ще представят обичая „Джамал“ (Камила) характерен за нашия регион. Тук ще бъдат и кукерите от Шаново, които представят игри и митични танци. Ще има и концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни