Пламен Йорданов: Община Чирпан е във фактически фалит

Пламен Йорданов: Община Чирпан е във фактически фалит

Третата по големина община в област Стара Загора – Чирпан, не заема своето заслужаващото и се място на картата и видимо изостава в своето развитие и е във фактически фалит. Това заяви на пресконференция областният координатор на ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов.

В брифинга участваха още Христо Стефанов – ръководител на групата общински съветници на ГЕРБ в Чирпан, общинските съветници Васил Донев и Николай Петков от местната коалиция „За Чирпан”.

„На 20 февруари 2019 г. сметките на Общината са запорирани чрез частен съдебен изпълнител заради вземане на фирми, участвали в изпълнението на проект за изграждане на водопроводна мрежа в селата Гита, Зетьово и Свобода. Това е въпросният проект, за който Общината е санкционирана в края на 2014 г., защото неговото изпълнение не отговаря на критериите” – обясни Васил Донев, който е и бивш кмет на Чирпан. Проектът е на стойност около 18 млн. лева, но Общината не е получавала никакви средства, защото изпълнението му не е одобрено от приемателната комисия на Държавен фонд "Земеделие" и съответно към фирмите няма плащане. Сега те претендират за около 12 млн. лева.

Запорът на общинските сметки е вдигнат на 19 март заради допуснато административно нарушение. Това обаче не означава, че няма да последват други запори от страна на други доставчици на услуги към Общината, коментира Пламен Йорданов.

Общината все още е без бюджет за 2019 г., тъй като предложението на администрацията не се приема вече на две заседания на Общинския съвет.

„Кметът на Община Чирпан Кичка Петкова обяви, че стартира изпълнението на Пречиствателна станция за отпадъчни води. Това е третата община в България, в която все още няма изградено такова съоръжение и ако проектът се провали, ще се плащат санкции. Затова призовавам общинските съветници да подкрепят записна заповед, с която да се осигурят 9% авансово финансиране на проекта” – каза още Пламен Йорданов.

Васил Донев добави, че общинското ръководство налага информационно затъмнение и апелира към Кичка Петкова да излезе пред обществеността и да обясни какво е състоянието на Общината. Той добави, че причината за кризисната ситуация се дължи на липса на капацитет на общинското ръководство. Общината не е учебен кабинет за начинаещи политици, каза още Васил Донев.

Община Чирпан е без бюджет за годината в края на март 2019 г., тъй като предложението на администрацията не се приема вече на две заседания на Общинския съвет

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg