Домоуправители искат възобновяване на безплатното саниране на жилищни сгради, повече паркинги и ремонт на междублокови пространства

Да бъде възобновена програмата, даваща 100% безплатно въвеждане на мерки за енергийна ефективност, повече ремонтирани паркинги и нови междублокови пространства поискаха от ръководството на Община Стара Загора домоуправители от АБ „Център“. Това бяха част от въпросите, които те поставиха пред зам.-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева.

В срещата, провела се в залата на VI Основно училище „Св. Никола“, се включиха и временно изпълняващият длъжността Главен архитект арх. Николай Василев и секретарят на администрацията Делян Иванов. „Правим стъпки в посока да бъде запазен реда на сключените до момента договори, както и да остане за тях възможността да се възползват от цялостно финансиране. Все още нямаме категоричен отговор на национално ниво дали и как ще продължи санирането“ - уточни секретарят на Общината. Домоуправители поискаха възможност за електронно подаване на протоколите от Общото събрание на етажната собственост за вписване по ред на чл. 46 Б от Закона за управление на етажната собственост. Секретарят на Община Стара Загора пое ангажимент това да бъде направено и да бъдат улеснени гражданите.

„Продължава програмата за преход към алтернативни форми за отопление, с която се заменят уредите на твърдо гориво. Пилотната фаза показа, че хората имат интерес и реална полза от това“ - подчерта ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той съобщи, че през последните пет години в Стара Загора няма превишаване на нивата на фини прахови частици. Към момента, освен че се мият улиците по график, е започнато оросяване на натоварените пътни артерии, за да бъде ограничено запрашаването на въздуха. „Намаленият човешки ресурс е една от основните причини да има затруднение при поддържането на озеленяването, но се търсят варианти за справяне“ - отбеляза Николов. Сериозен проблем пред поддържащото звено е и недобросъвестното отношение към детските съоръжения и парковата мебел. Със затоплянето на времето и все повечето посетители на паркове и междублокови пространства се забелязва нарастване на броя на вандалските прояви. От администрацията апелират да бъдат подавани сигнали на денонощния Горещ телефон на Общината – 0800 157 37, за да бъдат взимани своевременни мерки.

По време на срещата стана ясно, че се действа синхронно с органите на реда по темата с преминаването през централната пешеходна зона на електрически тротинетки, особено управлявани от непълнолетни. Предстоят действия в посока ограничаване и санкциониране при нарушения. Освен това, предадени към Областна дирекция на МВР и сектор „Пътна полиция“ са над 600 записи от камерите на някои от възловите кръстовища в града за неправомерно преминаване на червен светофар. Работи се и по новата Транспортна схема и се очаква доставката на новите електробуси, с които градският транспорт на Стара Загора ще бъде не само подновен, но и изцяло екологичен.

Друг основен проблем, който бе поставен пред местната администрация, е състоянието на някои от големите улици в града. Инж. Янчо Калоянов даде информация за предстоящия ремонт на бул. „Св. Патриарх Евтимий“, както и рехабилитация на компрометирани участъци по градските улици. Той даде и разяснения за забавянето на големите инфраструктурни проекти, но беше категоричен, че дейностите ще бъдат подновени до дни. Предстои да стартира и вторият етап от Водния проект, който включва подмяната на ВиК мрежата в северната централна част на града.

Въпроси имаше и за срока на ремонта на сградата на Средно училище „Васил Левски“, на тях отговори ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова, която изрази сигурност, че учениците ще имат възможност да влязат в реновирани стаи в началото на новата учебна година.

Участниците в срещата насочиха вниманието на местното самоуправление и към конкретни казуси с проблемни частни и общински площи, необходимост от премахване на дървета и подрязването на короните, както и подобряване на градската среда.

Срещите с домоуправители продължават. Копие от зададените въпроси и отговори ще бъде достъпно в АБ „Център“, стана ясно в края на събранието.

domoupraviteli 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема