И в условия на криза Община Стара Загора продължава да изпълнява важни проекти

И в условия на криза Община Стара Загора продължава да изпълнява важни проекти

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров представи пред журналисти годишната програма на Общината. Средствата, отпуснати на Община Стара Загора в размер на 14,5 млн. лева за изграждане на многофункционална зала в парк „Артилерийски“ по време на третия кабинет на Бойко Борисов, ще бъдат вложени за важни ремонти, а строежът на залата се отлага.

„Заради липса на достатъчно средства за изграждане на залата, изпратихме писмо до Министерски съвет вече предоставените пари да бъдат инвестирани в ремонти на инфраструктура. В противен случай Общината трябваше да ги върне“ – обясни кметът. С парите ще бъдат рехабилитирани ул. „Промишлена“, ул. „Стойчо Черногорски“, ще бъде изградено постоянно кръгово движение в района пред сградата на „Новотехпром“. Ул. „Св. Княз Борис“, която е павирана и в лоши състояние, ще бъде основно ремонтирана и ще стане двупосочна. Ще бъдат изградени велоалеи, свързващи кв. „Кольо Ганчев“ с центъра на града и Тракийски университет – с кв. „Железник“, докъдето има създадена инфраструктура за велосипеди. Изгражда се продължението на ул. „Христо Ботев“, което ще свърже парк „Артилерийски“ с ул. „Капитан Петко войвода“. Тя в момента се разширява и се прави четирилентова, но само до моста към кв. „Три чучура – юг“. Със средства от залата ще бъде продължена на юг до Калояновско шосе, обясни Живко Тодоров. Цялостен ремонт ще бъде направен на ул. „Хрищян войвода“ в кв. „Зора“, в участъка на бул. „Св. Патриарх Евтимий“, от ул. „Ген. Столетов“ до ул. „Христо Ботев“, работи се по асфалтиране и изграждане на тротоари в кв. „Самара 1“. Ще бъдат облагородени и междублокови пространства срещу Мол Галерия, а след това и такива, за които има много жалби и събрани подписки от граждани.

X3 00248

Кметът на Стара Загора съобщи, че до края на лятото трябва да приключат ремонтите на сградите на Средно училище „Васил Левски“ и Средно училище „Христо Ботев“. Строи се нова детска градина, зад сградата на ИВН България, както и общежитието на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“.

Основният ремонт на Летния театър се изпълнява в срок и трябва да приключи най-късно през август. До седмици ще бъде завършена и сградата, в която ще се помещава т. нар. Руски пазар. Зоопаркът е готов и в момента тече процедура по неговото лицензиране.

Скейт паркът също е напълно готов, но ще се ползва след като приключи създаването на нови алеи около него“ – поясни кметът и добави, че там е въведено и видеонаблюдение. Що се отнася до проекта за многофункционалната зала, той е готов и ще остане в Общината, за да може де се използва след нормализирането на ситуацията.

Живко Тодоров съобщи още, че легловата база в Международния младежки център, която е предоставена на бежанци от Украйна, вече е заета. Следващият вариант на Общината за настаняване на хора, бягащи от войната, е бившата сграда на Метрологията, която беше основно ремонтирана и предназначена за 69 социални жилища. В нея обаче липсват мебели и Общината ще обяви дарителска кампания за тяхното осигуряване.

Кметът подчерта, че Общината оптимизира редица дейности, като чистотата и сметоизвозването, за да не бъдат финансово затруднени гражданите. Местните данъци и такси не са увеличавани от 2012 г.

В пресконференцията участваха заместник-кметовете Йордан Николови, Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, главният архитект Виктория Грозева и секретарят на Общината Делян Иванов.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg