Дарина Георгиева и нейният съпруг са майстори занаятчии от Русе, чийто щанд е сред най-пъстрите на Улицата на занаятите в Стара Загора. Те отглеждат и обработват добре познатите от стари времена кратунки и им придават нов живот. "Това, с което най-много се гордея са къщичките за птици...
Мисля, че са най-голямата атракция на щанда ни. Трябва да призная, че занаятът е доста сложен и ако някой ми го беше казал, може би нямаше да се заловя за тази работа" - сподели Дарина Георгиева.
След като се отгледа една кратуна са необходими минимум 3 години, за да изсъхне добре. След това започва процесът на обработка.
"Ако някой ми каже, че кратуната е просто нещо, мога много да споря по този въпрос" - шеговито коментира Дарина Георгиева.
Предметите, които изработва от кратунки семейство Георгиеви, са функционални - вази, бонбониери, фруктиери, свещници и др.
Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg