▶️ Компютърното зрение променя играта в сфери като охрана или диагностика на автомобилите

Компанията UVeye е основана през 2016 г. Това става след като двамата братя Амир и Охад Хевер влизат в чувствителен обект в Израел и наблюдават как охранител инспектира техния автомобил с огледало. И двамата решават, че трябва да има по-добър начин за сканиране за бомби и предотвратяване на други заплахи за сигурността, които може да се крият под или в превозните средства.

Знаят, че могат да се справят със задачата. За няколко месеца създават скенер за долната част на автомобила, който работи при преминаване на превозните средства и използвайки компютърно зрение и алгоритми за задълбочено обучение може да открие всяка модификация на ходовата част и да маркира всичко, което не трябва да бъде под колата.

UVeye

Използват комбинация от патентовани алгоритми, облачна архитектура, изкуствен интелект, машинно обучение и технологии със сензори. Алгоритмите работят върху различни визуални модели и анализират елементи като ръжда, течове, разлики в текстурата, цвета или размера и предупреждават за възможни аномалии. Технологията е приложима и за гумите и другите външни части на автомобила.

„Започнахме с инсталирането на нашето решение в съоръжения с висока степен на сигурност като летища, морски пристанища, банки, военни бази, контролно-пропускателни пунктове, митници и други по целия свят. Търсенето беше незабавно, защото ползите бяха невероятни. Вече няма да има нужда пазачът да се излага на опасност и хората, които се опитват ръчно да намерят бомби, оръжия или наркотици – сега могат да работят в защитена зона само с екран; с бариери и врати, затварящи се автоматично, ако има аномалия или потенциална опасност – разказва Амир Хевер е главен изпълнителен директор и съосновател на компанията. – Нашата технология се открои, защото ние сме единствените с функции за автоматично откриване, не е нужно сравняване с референтно изображение. Може никога да не сме срещали този модел автомобил преди. Бяхме и единствената компания, която създаде уникален пръстов отпечатък за всяко преминаващо превозно средство и можехме да маркираме даден автомобил като подозрителен според различни параметри в ходовата част – което означава, че дори регистрационният номер да е бил сменен, ние можем да го идентифицираме“.

Приложението на технологията се насочва и в други области – например за проверка на автомобилите за безопасност и за дефекти. Първоначално системата за предотвратяване на заплаха подава и фалшиви положителни сигнали, които се дължат на механични проблеми, като течове на масло. Така в допълнение към откриването на самоделни взривни устройства и оръжия, всъщност констатират други аномалии. Европейски производители на автомобили влизат в контакт с UVEye и вече е ясно, че същата технология и подход могат да се приложат за извършване на 360-градусова проверка на автомобила, като се откриват проблеми с безопасността и механични повреди. Първоначално приложението е на поточни линии в производствените предприятия за гарантиране на качеството. Разработката продължава с добавяне на повече камери и сканиращи устройства и използването на компютърно зрение и изображения с висока разделителна способност издигат диагностиката на автомобила на ново ниво.

Система за проверка на гуми е пусната през 2019 г., външна проверка на каросерията се прилага от 2022 г., а от юни 2023 г. има система за вътрешно сканиране. Така днес UVeye предоставя пълен пакет за външно и вътрешно сканиране на всякакъв тип превозно средство. Това е първият диагностичен инструмент, базиран на AI, предоставящ пълен автоматичен отчет за състоянието на автомобила. Стотици от тези системи вече са инсталирани в търговски представителства, аукциони и автопаркове в САЩ и по света. Секунди след преминаване през скенера, предупреждение за всякакви проблеми са видими на екран на таблет, компютър или телефон.

„Вместо на хората да им бъде казано от сервизен техник какво не е наред, клиентите могат видят сами резултата от диагностиката - с висока разделителна способност по същия начин, по който лекарят би им показал рентгенова снимка или изследване от ядрено-магнитен резонанс. Кой не вярва на своя лекар? Променихме напълно играта“ – казва Амир Хевер.

„Нашата визия е да стандартизираме начина, по който се проверяват превозните средства. Когато купувате нов автомобил от представителството, ще можете да видите отчет за вашето превозно средство, както е излязло „от кутията“ от завода производител и да се уверите, че логистичният превозвач не го е повредил по пътя. Можете да сканирате колата си в местната бензиностанция, автомивка или Starbucks и да получите бърз анализ на гумите. Когато купувате или продавате автомобил чрез дилър, ще има пълна прозрачност и техническото състояние на автомобила. Обществени превозни средства като таксита, автобуси и камиони могат да бъдат редовно сканирани, като с това се предотвратяват проблеми и катастрофи – казва Амир Хевер и обобщава – Има много технически предизвикателства, които ще трябва да разрешим, но аз съм наистина развълнуван от това как нашата иновация се отразява на собствениците, производителите и търговците на автомобили“.

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg