Живко Тодоров: Искаме Закон за общинската полиция, а не частни охранителни „армии”

В края на 2017 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров инициира създаването на законопроект за общинската полиция. „От редица общини има оплаквания, че кметовете по закон имат ангажименти по опазването на обществения ред, но нямат достатъчно правомощия.

zhivko todorovСпоред действащата нормативна уредба, градоначалниците могат да ползват наемна общинска полиция, т.е. служители на МВР, но това струва скъпо. В община Стара Загора има 16 служители на вътрешното ведомство, за които се плаща по 36 000 лева на месец” – съобщи Живко Тодоров.

Предложението за Закон за общинската полиция беше разгледано от Сдружението на общините в България. То е подкрепено от кметове и от Управителния съвет на сдружението. „Предложението включва възможността кметовете да създадат общински звена, чиито служители да разполагат с определени правомощия – да могат да проверяват личните документи, на хора извършили нарушение по наредбите на общината и съответно да бъдат санкционирани. Отново подчертавам, че става въпрос за нарушения по наредбите на общината – разхождане на кучета без повод или намордник, нарушаване на обществения ред, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, увреждане на общинска собственост… „ – обясни кметът на Стара Загора.

Той добави, че за сумата от 36 000 лева, която в момента Общината плаща за 16 полицаи, наети от МВР, ще може да осигури звено от 35 общински полицаи, ако законът бъде приет.

Кметът поясни, че Законът за общинската полиция няма нищо общо с атакувания пред Конституционния съд Закон за частната охранителна дейност, за който се коментира, че кметовете ще си създадат частни охранителни „армии”. „Ние искаме да назначим общински служители, които да обезпечават задълженията на кметовете по опазването на обществения ред и спазването на наредбите на общината. Това няма никаква връзка с частните охранителни фирми. Законопроектът е внесен в парламента и очакваме подкрепата на всички народни представители, защото това ще бъде от полза за всички хора” – каза Живко Тодоров.

В Стара Загора се извършват два мащабни проекта по оперативна програма „Региони в растеж” – цялостен ремонт на площадното пространство и на пешеходната зона и обновяване на парк „Митрополит Методий Кусев”, известен като Аязмото. По график ли се изпълняват дейностите и кога ще бъдат приключени? Подробностите ще научите от интервюто, излъчено в предаването "Темите" на ТВ Европа.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg