Ще ходим по бял гранит в пешеходната зона

Ще ходим по бял гранит в пешеходната зона на Стара Загора

Община Стара Загора ще реализира през новия програмен период редица мащабни проекти с европейско финансиране. До края на годината трябва да обявим обществените поръчки, за да можем да започнем тяхното изпълнение през 2017 г., каза кметът Живко Тодоров.

Той определи като най-значим проекта за облагородяване на парк "Митрополит Методий Кусев". "Ще бъдат направени детски площадки, въжени линии, места за отдих, сцени на открито... Всичко, което е необходима за един обществен парк, който се посещава от хиляди хора" - съобщи за www.infoz.bg кметът на Стара Загора. Така паркът популярно наричан Аязмото ще затвърди мястото си на емблема на града.

Другият важен проект е реконструкцията на пешеходната зона. "В момента тя е само една затворена за автомобили улица. Ще променим основно облика на централната част - ще има зони за отдих, нови зелени площи... Ще направим реконструкция на фонтана в централния парк. Предстои обновяване на детските площадки и др. Строителството ще започне през 2017 г. Настилката на бул. "Цар Симеон Велики" ще бъде сменена с бял гранит. Вярвам, че ще имаме най-красивата пешеходна зона в България" - заяви Живко Тодоров. Проектът е на младите архитекти Пламена Аврамова, Александър Бакърджиев и Велимир Георгиев. Площадното пространство пред Общината също ще бъде реконструирано и ще осигури достъпна архитектурна среда, като се намери алтернативно решение на сега съществуващия подход към сградата на общината чрез стълби.

Мостът, който води към индустриалната зона на града, ще бъде разширен и ще стане четирилентов и по този начин ще се преодолеят проблемите с натоварения трафик, който се образува там в пикови часове. Ще има и ленти за градския транспорт, които ще осигурят по-бързо предвижване на тролейбуси и автобуси.

В интервюто с кмета Живко Тодоров са включени и други теми

www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема