Стара Загора става част от „Предизвикателството интелигентни градове“

Стара Загора ще започне да създава стратегия и ще разработи иновативни решения, които ще поставят града сред фаворитите за зелен и дигитален преход чрез местни зелени инициативи и сделки. Това става благодарение на програмата „Предизвикателството интелигентни градове“ – инициатива поета от Европейската комисия Генерална дирекция „Растеж“ и Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновациите и за малките и средните предприятия.

От програмата обявиха, че град Стара Загора е избран да се присъедини към дейностите и ще получи подкрепа.

Програмата „Предизвикателството интелигентни градове“ ще помогне на градовете да използват силата на иновативни технологии, същевременно подобрявайки тяхната икономическа конкурентоспособност, социална устойчивост и качество на живот за Европейските граждани. Те ще получат висококачествени, персонализирани насоки, подкрепа от експерти, достъп до мрежи за консултации и инструменти за изграждане на капацитет, които да доближат градовете до желания успешен преход.

Дана Елефтериаду, ръководител на отдел за градове и близост в Генерална дирекция „Растеж“ към Европейската комисия, сподели повече за идеята: „Градовете са биещото сърце на икономиката на Европа. Новата фаза на “Предизвикателството интелигентни градове„ предоставя на градовете възможността да се отбележат на картата като европейски интелигентен град и да превърнат своите амбиции за устойчивост и технологии в действие, най-вече създавайки свои собствени местни зелени сделки с участието на местната власт и местния бизнес. Това ще насочи вашите градове категорично по пътя към европейската Зелена сделка и Индустриалния план за Зелената сделка, същевременно подпомагайки индустрията с нулеви въглеродни емисии.“

„Устойчивото развитие, технологичните иновации и зеления преход са в основата на нашата визия за бъдещето, най-вече преходът към чиста енергия, тъй като нашият град е един от въглищно интензивните региони в Европейския съюз. Ние се фокусираме върху смекчаване на въздействието и адаптация към климатичните промени. През последните години инвестирахме много средства в устойчив градски транспорт с нулеви въглеродни емисии, енергийна ефективност на публични и частни сгради и развитието на нашата зелена инфраструктура. Относно иновациите, Стара Загора е първият град в България и един от малкото в Източна Европа, който е част от Водородна долина с името ЗАХИР, което го прави енергиен хъб на бъдещето. Целта ѝ е да подкрепи производството в малък мащаб на зелен водород за нуждите на транспорта, индустрията и частните ползватели на територията на региона“, каза Георги Симеонов, директор на дирекция „Инвестиции и Европейски програми“ в Община Стара Загора

Предишното издание на „Предизвикателството интелигентни градове“ (2020 – 2022 г.) отдели 1,9 милиарда евро за действията на градовете и 247 милиона евро публично финансиране от Европейския съюз. Национални и регионални ресурси бяха впрегнати, за да се осъществят 336 действия планирани от 136 градове. Това ново издание ще надгради успеха на предишната програма и „Предизвикателството дигитални градове“ (2018 – 2020), както и ще предостави разширена мрежа, солидна методологична рамка и силни механизми за подкрепа.

stara zagota intelligent cities challenge

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg