Комбиниране на изкуствен и човешки интелект – какъв е сборът?

Откакто набра популярност през последните няколко години, съдържание, създадено от изкуствен интелект (картинки, видео, говор, музика и тест), проникна в различни индустрии и през 2023 г. този процес надмина някои очаквания. Много стартиращи компании и големи технологични корпорации бързо навлязоха на пазара със своите генеративни решения, базирани на изкуствен интелект.

Например, интегрирането на DALL-E от Microsoft в Bing и Voicebox на Meta са само два примера, които могат да произвеждат висококачествено съдържание, генерирано от AI (изкуствен интелект*).

Вече има стотици инструменти за изкуствен интелект, които могат да генерират видео съдържание, музика, глас и текст и изображения.

Тъй като AI придобива способността да създава широка гама от реалистично изглеждаща продукция, възникват опасения относно неговото въздействие върху хората, които се занимават пряко с таза дейност, като автори. Например, художници протестират, че генераторите на изображения с изкуствен интелект се базират и използват техни произведения без разрешение или компенсация.

Как продукти, генерирани от AI, влияят върху работата на създателите на съдържание?

Тъй като генерираното от AI съдържание (като дълбоки фалшиви изображения или фотореалистични изображения и видеоклипове) залива интернет, създателите стават все по-притеснени от възможностите на софтуера, базиран на изкуствен интелект. Основният въпрос тук е: Ако AI може да създава професионално съдържание много по-бързо, как изглежда бъдещето за хората, които създават днес тази продукция?

Бързият напредък в генерираната от AI реч показа голям потенциал за имитиране на човешкия глас с впечатляваща точност. Холивудските синдикати на актьори и писатели са загрижени, че AI системите в крайна сметка ще ги заменят. Те също така са загрижени, че тяхната творческа работа се използва за обучение на тези системи. Профсъюзите твърдят, че използването на AI трябва да бъде разкрито и съответните актьори, сценаристи и изпълнители трябва да бъдат компенсирани финансово.

Има много други платформи, които са започнали да подкрепят генерирано от изкуствен интелект съдържание. Например Shutterstock обяви, че с помощта на OpenAI ще започне да продава изображения, генерирани от AI . Това поражда опасения, тъй като DALL-E2, AI моделът, използван за генериране на изображения, ще произвежда съдържание, което се конкурира със същите артисти, чиято работа е използвана за обучението му. За да разреши този проблем, Shutterstock обеща да възстанови средствата на създателите, засегнати от художествени модели, създадени от изкуствен интелект.

Adobe също възприе Generative AI, което доведе до противоречия сред творци и артисти. Следователно Adobe представи семейство инструменти, удобни за създателите, известни като Firefly, за да минимизира притесненията на създателите относно проблеми с авторските права.

Объркване на авторските права

Възходът на съдържанието, генерирано от AI, разми границите на собствеността, което доведе до вълнение сред артисти и творци. Например, на 4 май 2023 г. Heart On My Sleeve, песен, за която се предполагаше, че е създадена от Drake и The Weekend, беше пусната в TikTok, събирайки около 15 милиона гледания в платформата за много кратко време. При по-нататъшно разследване обаче се оказа, че нито един от изпълнителите не е направил песента. Вместо това, той е създаден от потребител на TikTok, използващ изкуствен интелект.

Universal Music Group, музикална компания, която управлява музиката на Дрейк, се опита да премахне връзките към песните, но те вече са навсякъде в интернет и след доста усилия успехът им е само частичен. Този инцидент подчерта предизвикателствата пред прилагането на закона за авторското право при продукцията от изкуствен интелект.

Според Службата за авторско право на САЩ, законът за авторското право свързва авторството на хора създатели. В резултат на това произведения, произведени единствено от AI без никакво човешко влияние или принос, обикновено не отговарят на условията за защита на авторските права.

Съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, обаче обикновено включва човешко влияние под някаква форма, което означава, че може да се прилага законът за авторското право. Например, трябва да определим собствеността върху авторските права, ако AI системата е обучена с помощта на генерирани от хора или данни от реалния свят (те обаче са с огромен обем). Това означава, че резултатът от такива системи може да попадне под защитата на закона за авторското право.

Човешкото творчество

Като оставим всичко настрана, единственото нещо, което AI не може да замени, е човешката креативност – поне засега. Липсват емоциите, личните преживявания и страстта, които се влагат в създаването на изкуство.

Освен това, всеки AI модел или продукт се основава на човешка работа и опит от живота извън интернет. Моделите на изкуствен интелект могат да бъдат толкова креативни, колкото данните, върху които се обучават, им позволяват. Липсва им способността да измислят нови художествени стилове, ритми или сюжетни линии.

Тъй като AI става все по-масов и достъпен, властите трябва да определят насоки и граници, за да защитят създателите и артистите. Това обаче ще бъде предизвикателство, което влиза в противоречие с оценка дали се възпрепятстват технологичните иновации. Оптимистичният поглед говори за това, че комбинирането на изкуствен и човешки интелект може да отвори нови и непознати пътища за творчество.

artificial and human intelligence


* Изкуственият интелект (AI) е способността на машините да имитират човешка интелигентност в различни области. 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg