xAI – новата компания за изкуствен интелект на Илон Мъск

„Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената“. Това амбициозно твърдение се чете в началото на сайта на новата компания, създадена от Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и собственик на Twitter. Сайтът беше пуснат на 12 юли 2023 г. и чрез него се обявява създаването на новата компания за изкуствен интелект.

Elon MuskЕкип

„Нашият екип се ръководи от Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX. Преди това сме работили в DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla и Университета на Торонто. Колективно допринесохме с някои от най-широко използваните методи в тази област, по-специално оптимизатора на Адам, пакетната нормализация, нормализацията на слоевете и откриването на противопоставящи се примери. Ние работихме и ръководихме разработването на някои от най-големите пробиви в областта, включително AlphaStar, AlphaCode, Inception, Minerva, GPT-3.5 и GPT-4“ – се казва на водещата страница.

Илон Мъск беше сред основателите и член на борда на OpenAI, компания, основана през 2015 г., която създаде популярния модел на Chat-GPT. Мъск напусна ръководната позиция през 2018 г. и в последствие излезе напълно от компанията, като прекрати и финансирането на дейността ѝ. В последствие Microsoft предостави на OpenAI инвестиция от 1 милиард долара през 2019 г. и ново финансиране от 10 милиарда долара през 2023 г.

xAI ще работи отделно от всеобхватната корпорация на Илон Мъск, но в тясно сътрудничество с Twitter, Tesla и други компании, като задачата е да се използват силните страни и ресурсите на тези различни субекти.

хai

Стартирането на уебсайта на xAI идва в момент, когато индустрията на изкуствения интелект е свидетел на бърз растеж и трансформация. ИИ технологиите се възприемат все повече в различни сектори – здравеопазването финансите и десетки други области, и играят решаваща роля в стимулирането на иновациите и ефективността. В този контекст се очаква навлизането на xAI на пазара да подхрани допълнително растежа и развитието на технологията.

Компанията на Мъск заявява готовност да се изправи срещу утвърдени играчи в индустрията на изкуствения интелект и демонстрира нейната амбиция да стане основен играч.

Според Грег Янг, който е съосновател на xAI, стартъпът ще се задълбочи в „математиката на дълбокото обучение“ и ще „разработи “теорията на всичко„ за големи невронни мрежи“, за да пренесе изкуствения интелект „на следващо ниво“.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg