Ива и Ставрос - Пукльовците имат нужда от подкрепа чрез вашия глас

Пукльовците имат нужда от подкрепа чрез вашия глас! Вижте как, къде и защо

Пукльовците са виртуални герои от поредица от дигитални образователни игри, които помагат на учителите да развиват умения за работа в екип у своите ученици. Игрите учат децата на загриженост към другите и към света. Игрите за Пукльовците са създадени от Ставрос Ставру и Ива Груева. Социалният ефект на Пукльовците е високо оценен от инициативата на Нова телевизия Промяната.

Игрите са един от петте проекта, достигнали до финала (от първоначално участвали над 130). В момента тече онлайн гласуване проектът с Пукльовците на Ставрос Ставру и Ива Груева се нуждае от подкрепа. 

А за да решите, че трябва да гласувате убедено за този проект е необходимо да разкажем повече за него.

Как се случва така, че децата развиват своите умения да работят в екип, да учат, като заедно с това се забавляват?

Pukliovcite igri

Учениците играят в отбори с помощта на таблети и решават задачи, които са съобразени с тяхната възраст и с учебния материал. В това състезание е нужно да си общуват и да си помагат, за да напредват, да решат задачата и да победят. Учителят наблюдава играта и накрая дава обратна връзка за работата на всеки отбор с помощта на специално създадена методика. Тя покрива 8 компетенции, свързани с работата на децата в екип – кооперативност, комуникативност, толерантност, емпатия, адаптивност, самоконтрол, асертивност и възможност за решаване на конфликти. С помощта на учителя, децата осмислят тези свои умения и заедно извеждат правила, които подпомагат отборното им поведение.

Всичко започва преди две години, когато синът на Ставрос е в първи клас. Детето е склонно да запълва цялото си свободно време с устройства, ползващи модерните технологии и бащата забелязва, че те не му се отразяват добре – то става апатично към другите неща, които го заобикалят. Ставрос иска синът му да се интересува от това, което се случва около него, а не само от това, което вижда на екрана. И решава, че трябва да създаде дигитални игри, които ползват същите технологии, завладяващи са като другите, но заедно с това стимулират интереса към околните и към важните за развитието на детето неща. Така се появява прототипът на Пукльовците, който става подарък за класа на сина му.

Играта се приема изключително добре от децата и отзивите на учителите са много положителни. Те споделят, че класовете им се сплотяват, децата се опознават и стават чувствителни едни към други. Случаите на отхвърлени деца и на подигравките в час и в междучасията намаляват и то чувствително. Докато тестват прототипа на играта, Ставрос се запознава със статистики, които съществуват в България, за уменията на децата да общуват и да работят екипно. Оказва се, че у нас децата са на едно от последните места в света по тези умения, според проучване на Международната програма за оценяване на учениците (PISA) през 2015 г. Двамата с Ива Груева, която е художник на героите и на света, в който те живеят, решават да създадат игрите и по този начин чрез Пукльовците да помогнат за преодоляването на този проблем и да дадат възможност и на българските деца да развиват тези ключови умения, помагащи за успеха на всеки човек в 21-ви век.

През декември 2019 г.  се състоя първият турнир с Пукльовците. Тези турнири са замислени като серия, напълно безплатни са и в тях участват до 12 отбора от 12 различни училища. Целта е отборите да премерят силите си за екипна работа, като това става докато решават задачи по алгебра и геометрия и упражняват учебния материал от часовете по математика. Съвсем скоро ще има и задачи по други учебни предмети. На 29 януари 2020 г. такъв турнир ще бъде проведен за първи път извън София, като град домакин е Стара Загора, където е родена и израснала Ива. Повече информация за предстоящия турнир може да намерите също и на фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/1387632111415563/.

Pukliovcite igri ekip 

www.infoz.bg   www.infoz.bg (Снимката с Ива Груева и Ставрос Ставру е предоставена от инициативата Промяната на Нова телевизия)

На подобна тема