неочаквани предимства на ученето чрез игри

Ученето чрез игри – 8 неочаквани предимства

Ученето чрез игри не е измислено днес. Отдавна учителите използват този метод, за да стимулират любознателността на децата, а и ако излезем от класната стая, ще открием и още много примерни за неговото успешно прилагане. На игровия подход се залага при всички съвременни форми на професионално обучение – семинари, курсове за професионални квалификации и други.

Ученето чрез игри има много предимства, но сега ще се спрем само на най-важните от тях.

Не скучно учене, а вълнуващо приключение

Игрите са изключително забавни и носят силен емоционален заряд, а това е отлична база за натрупване на трайни знания. Когато сме поставени в интересна въображаема ситуация, в мозъка се активират точно тези зони, които ни помагат да запомняме бързо и с лекота. След като на детето е предоставена възможност да участва в такова едно креативно начинание, където приключенията следват едно след друго, то с радост се връща отново към тях и продължава да събира все повече и повече опит, както и да натрупва умения, които ще му служат вярно през целия живот.

Умения за работа в екип

Още едно голямо предимство на ученето чрез игри е това, че създава среда, в която детето може да общува активно с други хора, било то връстници или по-големи от него. Общата цел в играта му помага да се ориентира добре в обстановката и да се научи да работи чудесно в екип. Именно това умение е едно от най-важните, когато става дума за социални качества. Комуникацията, правилната реакция при определени екстремни ситуации – всичко това е много ценен опит, който ще бъде употребен по-нататък, когато детето порасне и трябва да се реализира като успешна личност.

Развиване на творческите (и не само) способности

Игровият подход е отличен метод за насърчаване на творчеството, тъй като игрите дават прекрасна възможност за изява на заложения потенциал. При тях няма предварително написан сценарий и това как ще се развие всяка една зависи от много фактори, най-вече от конкретните действия при конкретните обстоятелства. Разбира се, всяка игра си има своите специфични особености, но в крайна сметка, забавлението с нея винаги води до един и същ резултат – подобряване на умения за вземане на правилни решения, стимулиране на креативното мислене, използването на нестандартни подходи.

Затова и психолозите са категорични, че игрите са един от най-ефективните начини за активиране функциите на мозъка. Преживяването на съответния сюжет интензивно стимулира частите му, които са отговорни за речта, обработката на връзката между причина и следствие, а също и способността да се правят прогнози. С други думи, докато вашето дете се забавлява, то неусетно учи.

Повишаване на социалните умения

Игрите дават възможност на детето да общува активно, да разговаря, да изразява чувствата си, в зависимост от конкретната ситуация и така се повишават значително неговите социални умения. Благодарение на игрите, децата стават много по-общителни и отворени за света, затова и психолозите ги препоръчват горещо, особено когато детето проявява признаци на смущение и в ежедневието си се притеснява да комуникира с останалите. Съвсем скоро ще забележите, че неговият социален кръг се е разширил и то постепенно започва да намира все повече приятели и да споделя с тях своите интереси, извън рамките на конкретните игри.

Воля за победа в конкурентна среда

Животът на всеки човек може да бъде определен като едно състезание. Всеки ден ние трябва да се преборим за различни неща, така че да гарантираме комфорта си. Именно в това се крие и голямата сила на ученето чрез игри – те неусетно превръщат всяко дете в силна и борбена личност, готова да отстоява себе си във всеки един аспект на ежедневието. Игрите го поставят в конкурентна среда и то бързо придобива уменията, които са му необходими, за да оцелее и да бъде полезно на екипа си.

Умение за решаване на проблеми

В света на игрите, подобно на реалния живот, също възникват различни проблеми, които трябва да бъдат преодолени. Някои от тях са спешни, други не толкова, а да успее човек да разграничи разликата между двете и да предприеме правилната стратегия за разрешаването им, е изключително ценно умение. Чрез игрите детето започва да научава какво е това приоритет и защо се нуждаем от план за действие. Това е безценен опит, който ще му помага много в реалния живот.

Може би пред малчугана стои сложна задача – да подреди пъзела, да намери път през преплетени лабиринти, да измисли начин да се справи с всевъзможни врагове или пък да разреши някое мистериозно убийство? Конкретната ситуация не е важна в случая, по-важно е, че по време на игра то ще се научи да се справя с всякакви проблеми.

Умения за концентрация

Ученето чрез игри изисква от детето да се концентрира и да покаже най-доброто от себе си. Всички знаем колко е трудно понякога да се съсредоточим и вероятно никой няма да отрече, че това умение е от много голямо значение за постигането на успех както в училище, така и по-късно на работното място. Игрите дават чудесната възможност на вашето дете да се научи да се концентрира и така да се справя по-лесно с всяка възникнала трудност.

Трениране на паметта

Има игри, които са специално предназначени да помогнат на детето да тренира паметта и същевременно това да става по най-лекия и забавен начин. Известно е, че колкото повече използваме това свойство на мозъка си, толкова по-добре ще започне да се справя той. А всички сме наясно колко важна е добрата памет в живота на всеки човек. Затова не бива да пропускаме възможността да насърчим детето да я тренира постоянно.

igri deca obuchenie 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg