неочаквани предимства на ученето чрез игри

Ученето чрез игри – 8 неочаквани предимства

Ученето чрез игри не е измислено днес. Отдавна учителите използват този метод, за да стимулират любознателността на децата, а и ако излезем от класната стая, ще открием и още много примерни за неговото успешно прилагане. На игровия подход се залага при всички съвременни форми на професионално обучение – семинари, курсове за професионални квалификации и други.

Ученето чрез игри има много предимства, но сега ще се спрем само на най-важните от тях.

Не скучно учене, а вълнуващо приключение

Игрите са изключително забавни и носят силен емоционален заряд, а това е отлична база за натрупване на трайни знания. Когато сме поставени в интересна въображаема ситуация, в мозъка се активират точно тези зони, които ни помагат да запомняме бързо и с лекота. След като на детето е предоставена възможност да участва в такова едно креативно начинание, където приключенията следват едно след друго, то с радост се връща отново към тях и продължава да събира все повече и повече опит, както и да натрупва умения, които ще му служат вярно през целия живот.

Умения за работа в екип

Още едно голямо предимство на ученето чрез игри е това, че създава среда, в която детето може да общува активно с други хора, било то връстници или по-големи от него. Общата цел в играта му помага да се ориентира добре в обстановката и да се научи да работи чудесно в екип. Именно това умение е едно от най-важните, когато става дума за социални качества. Комуникацията, правилната реакция при определени екстремни ситуации – всичко това е много ценен опит, който ще бъде употребен по-нататък, когато детето порасне и трябва да се реализира като успешна личност.

Развиване на творческите (и не само) способности

Игровият подход е отличен метод за насърчаване на творчеството, тъй като игрите дават прекрасна възможност за изява на заложения потенциал. При тях няма предварително написан сценарий и това как ще се развие всяка една зависи от много фактори, най-вече от конкретните действия при конкретните обстоятелства. Разбира се, всяка игра си има своите специфични особености, но в крайна сметка, забавлението с нея винаги води до един и същ резултат – подобряване на умения за вземане на правилни решения, стимулиране на креативното мислене, използването на нестандартни подходи.

Затова и психолозите са категорични, че игрите са един от най-ефективните начини за активиране функциите на мозъка. Преживяването на съответния сюжет интензивно стимулира частите му, които са отговорни за речта, обработката на връзката между причина и следствие, а също и способността да се правят прогнози. С други думи, докато вашето дете се забавлява, то неусетно учи.

Повишаване на социалните умения

Игрите дават възможност на детето да общува активно, да разговаря, да изразява чувствата си, в зависимост от конкретната ситуация и така се повишават значително неговите социални умения. Благодарение на игрите, децата стават много по-общителни и отворени за света, затова и психолозите ги препоръчват горещо, особено когато детето проявява признаци на смущение и в ежедневието си се притеснява да комуникира с останалите. Съвсем скоро ще забележите, че неговият социален кръг се е разширил и то постепенно започва да намира все повече приятели и да споделя с тях своите интереси, извън рамките на конкретните игри.

Воля за победа в конкурентна среда

Животът на всеки човек може да бъде определен като едно състезание. Всеки ден ние трябва да се преборим за различни неща, така че да гарантираме комфорта си. Именно в това се крие и голямата сила на ученето чрез игри – те неусетно превръщат всяко дете в силна и борбена личност, готова да отстоява себе си във всеки един аспект на ежедневието. Игрите го поставят в конкурентна среда и то бързо придобива уменията, които са му необходими, за да оцелее и да бъде полезно на екипа си.

Умение за решаване на проблеми

В света на игрите, подобно на реалния живот, също възникват различни проблеми, които трябва да бъдат преодолени. Някои от тях са спешни, други не толкова, а да успее човек да разграничи разликата между двете и да предприеме правилната стратегия за разрешаването им, е изключително ценно умение. Чрез игрите детето започва да научава какво е това приоритет и защо се нуждаем от план за действие. Това е безценен опит, който ще му помага много в реалния живот.

Може би пред малчугана стои сложна задача – да подреди пъзела, да намери път през преплетени лабиринти, да измисли начин да се справи с всевъзможни врагове или пък да разреши някое мистериозно убийство? Конкретната ситуация не е важна в случая, по-важно е, че по време на игра то ще се научи да се справя с всякакви проблеми.

Умения за концентрация

Ученето чрез игри изисква от детето да се концентрира и да покаже най-доброто от себе си. Всички знаем колко е трудно понякога да се съсредоточим и вероятно никой няма да отрече, че това умение е от много голямо значение за постигането на успех както в училище, така и по-късно на работното място. Игрите дават чудесната възможност на вашето дете да се научи да се концентрира и така да се справя по-лесно с всяка възникнала трудност.

Трениране на паметта

Има игри, които са специално предназначени да помогнат на детето да тренира паметта и същевременно това да става по най-лекия и забавен начин. Известно е, че колкото повече използваме това свойство на мозъка си, толкова по-добре ще започне да се справя той. А всички сме наясно колко важна е добрата памет в живота на всеки човек. Затова не бива да пропускаме възможността да насърчим детето да я тренира постоянно.

igri deca obuchenie 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Испанската полиция разби най-голямата според нея мрежа за трафик на кокаин в Европа. Арестувани са 61 заподозрени и са иззети 4 тона кокаин

* * *
Хуманитарни работници предупредиха, че се задава хуманитарна катастрофа на границата на Полша с Беларус, след като мигранти от Близкия изток продължават да се трупат там в опит да влязат в Европейския съюз. Правителството на авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко позволява на мигранти да летят от Турция и Близкия изток до Минск, а след това им помага да стигнат до границата, където се опитват да преминат към Полша, Литва и Латвия. Заедно с това полският вътрешен министър Мариуш Камински каза, че на телефони на мигранти, влезли на полска територия от Беларус, е било намерено съдържание, свързано с екстремистки идеи

* * *
Ново силно земетресение с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер е ударило гръцкия остров Крит на 28 септември сутринта – ден след рарушителен трус със сила 5,8. Над 40 са били вторичните трусове след първото земетресение при което загина един човек и десетки бяха ранени. Пострадаха над хиляда сгради

* * *
В САЩ през 2020 г. са извършени над 21 500 убийства – с 30% повече в сравнение с предходната година. Броят на убийствата в страната е на най-високото си равнище от четвърт век, но е под пика от 80-те години на миналия век. Около три четвърти от убийствата в САЩ през миналата година са извършени с огнестрелни оръжия

* * *
Наскоро откритото ново находище на природен газ в Черно море ще осигури близо една трета от нуждите от горивото на Турция, когато достигне пика на производителността си през 2027 г. Турция планира да започне с годишен производствен капацитет от около 3,5 млрд. куб. метра газ през 2023 г. Целта е този обем да бъде увеличен до около 15 млрд. куб. метра годишно в рамките на 4 години. Това е и около една четвърт от производството на Европейския съюз

* * *
Цената за базовата електроенергия в Европа се удвои през 2021 г., достигайки за първи път 100 евро за мегаватчас. На годишна база това означава, че европейците ще платят със 150 милиарда евро повече за електричество. Франция ще раздаде 580 милиона евро, за да помогне на бедните домакинства да се справят с нарастващите разходи преди изборите през 2022 г. Испания налага данък върху извънредните печалби на комуналните компании и таван на сметките за електроенергия на потребителите. Гърция предлага месечни помощи и по-високи еднократни плащания на хората с ниски доходи

* * *
Цената на петрола започва новата седмица със силен ръст. Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 1,2% до 78,2 долара за барел, достигайки най-високото си равнище от поне октомври 2018 г. Американският лек суров петрол поскъпва с 1,3% до 75 долара за барел. Световните резерви намаляват, като американските запаси в момента са на 3-годишно дъно

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker