LatticeFlow – основана от българи компания за ново поколение изкуствен интелект, привлече инвестиция от 12 млн. евро

Компания LatticeFlow, основаната от българските учени и носители на наградата „Джон Атанасов“ проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков, разработва първата платформа за ново поколение изкуствен интелект. Сред клиентите на  LatticeFlow са американската армия, Siemens и редица компании от списъка на Fortune 500. През 2022 г. LatticeFlow беше призната за № 1 стартъп компания в областта на изкуствения интелект на Швейцария.

Проблем за трилион долара

Само през 2022 година световната индустрия инвестира близо половин трилион долара в системи, базирани на изкуствен интелект (AI), като 87% от тези инвестиции се провалят. Моделите с изкуствен интелект се справят забележително в лабораторни условия, но често правят грешки при сблъсък с реални ситуации. Например редица модели с изкуствен интелект за диагностика на ковид показват отлични резултати върху специално подбрани тестови данни, но не успяват да поставят точна диагноза на пациенти извън тази група. Понякога тези грешки водят до фатални последствия – автономни автомобили убиват трима човека, защото алгоритъмът на навигацията не разпознава бели камиони при ясно небе. Основният проблем се дължи на това, че съвременните модели за изкуствен интелект се базират на стотици милиони параметри, което прави тяхната инспекция практически невъзможна. Това все повече блокира навлизането на модерните AI технологии в редица стратегически индустрии - производство, транспорт, медицина, сигурност.

Ново поколение изкуствен интелект

За да решат този глобален проблем, българските учени проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков основават LatticeFlow заедно със свои колеги от ETH Zurich – проф. Андреас Краузе и д-р Павол Биелик. Мисията на компанията е да създаде първата в света индустриална платформа за изграждането на надеждни модели за изкуствен интелект, отваряйки широко вратата за масовото навлизане на изкуствения интелект.

Само година след първоначално финансиране от 5 милиона лева, LatticeFlow привлича нова инвестиция от 12 милиона евро от световно известните американски и европейски фондове Atlantic Bridge, OpenOcean, и FPV Ventures. Това се случва след бурен растеж през 2022 година, постигнат с първия продукт на компанията, който днес се ползва от американската армия, Федералното бюро за информационна сигурност на Германия, редица водещи (Fortune 500) американски и европейски компании (като Siemens), както и световни лидери в изкуствения интелект като Intenseye и Voxel AI. Българо-швейцарската компания печели и отличието Номер 1 стартъп на Швейцария за изкуствен интелект (избрана от над 170 компании), и се нарежда сред топ 100 AI компании в света (CB Insights AI100).

„Потенциалът за растеж на LatticeFlow е практически безкраен. Създадохме продукт, който е незаменим за всяка една индустрия, развиваща и използваща изкуствен интелект, с който откриваме пътя на масовото навлизане на изкуствения интелект“, сподели д-р Петър Цанков, основател на LatticeFlow. „Амбицията ни е да утвърдим LatticeFlow като световен лидер и да създадем мултимилиардна компания“.

LatticeFlow отваря офис до INSAIT

Освен финансирането, LatticeFlow обяви, че ще отвори офис до INSAIT – първия институт на световно ниво в Източна Европа в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект, създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL.

„Дълбоката връзка между институции като Stanford, MIT, ETH Zurich, Technion и високотехнологични компании, базирани на върхови постижения в науката като LatticeFlow, е в основата на най-иновативните екосистеми в света като например тези в Израел, Швейцария и САЩ. Привличането на LatticeFlow до INSAIT е стъпка към позиционирането на България като високотехнологична дестинация от световна величина“, сподели проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

LatticeFlow 4

Основателите на LatticeFlow (от ляво на дясно): проф. Андреас Краузе, д-р Петър Цанков (СЕО), д-р Павол Биелик (СТО), проф. Мартин Вечев

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg