Bard е в България

Alphabet Inc., компанията майка на Google, постави началото на услугата си с изкуствен интелект, като пуска своя чатбот Bard в Европа и Бразилия, включително и в България. Това разширение е най-значителният растеж на Bard от въвеждането му в Обединеното кралство и САЩ през март 2023 г. Bard пряко се конкурира с чатбота на Microsoft и с ChatGPT.

bard bulgaria

Потребителите могат да взаимодействат с чатбота – да задават въпроси и да получават отговори – на български език.

Внимание! Bard на Google не е имунизиран за справяне с проблема за предоставяне на невярна информация. Съветът е да не се доверявате на отговори, които съдържат данни.

Генеративните модели с изкуствен интелект като Bard и ChatGPT, способни да емулират човешки отговори на въпроси, стават все по-често срещани и масови услуги и заемат значим дял от технологичния пазар. Въпреки това стартирането на Bard в Европейския съюз се сблъска с временна пречка, защото основният регулатор на данните – Ирландската комисия за защита на данните – посочи проблеми с поверителността. Комисията подчерта, че Google не е доказал по подходящ начин как Bard ще защити поверителността на европейските потребители и това забави разпространението на чатбота в ЕС.

Google уверява, че оттогава се е подобрил нивата на прозрачността, контрола и избора от страна на потребителите. Амар Субраманя, инженерен вицепрезидент на Bard, поясни, че потребителите ще имат опцията да се откажат от събирането на данни. Въпреки че отказа да коментира възможното разработване на приложение на Bard, специалистът заяви: „Bard е експеримент, но ние искаме да сме смели и отговорни“.

Google допълнително подобри Bard чрез въвеждане на нови глобални функции. Допълненията за чатбота включват възможност да реагира по-гъвкаво с отговорите си. „Можете да говорите с Bard на над 40 езика, включително български, арабски, китайски, немски, хинди и испански“, обяви Джак Кравчик, старши продуктов директор на Google. Потребителите могат също така да приспособят стила на отговор на Bard, да закачат или преименуват разговори, да експортират с програмен код и да включат изображения в подканите.

Едновременно с това индустрията на изкуствения интелект (AI) има значителен скок в инвестициите, като милиарди се насочват към тези потенциално доходоносни технологии. Дори стартиращи компании като Mistral AI, започнали дейността си едва преди месец, успяха да си осигурят първоначално финансиране от близо 100 милиона долара за разработване и обучение на големи езикови модели. Предприемачът Илън Мъск също представи нов стартиращ модел за изкуствен интелект, наречен xAI, обединяващ екип от бивши инженери с опит от OpenAI и Google.

Но докато тези постижения предизвикаха вълнение, те също предизвикаха и противоречия. В момента Google е изправен пред колективен иск в САЩ за предполагаема злоупотреба с личните данни на потребителите при обучението на Бард. Ищците твърдят, че неупълномощеното извличане на данни от уебсайтове на Google е нарушило тяхната поверителност и авторски права. На фона на такива опасения и потенциални недостатъци, ще бъде интригуващо да се проследи траекторията на развитието на изкуствен интелект, задвижват от Google.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg