Как работи AI: От магьосничеството до науката

„Как работи AI: От магьосничеството до науката“ - това е заглавие на книга от Роналд Т. Кнюсел. Има стотици книги, посветени на тематика, свързана с изкуствения интелект (AI) и в някои от тях информацията и тезите се преповтарят, но книгата на Кнюсел успява да предложи нова гледна точка и за момента е сред най-добрите книги за машинното обучение и изкуствения интелект.

ai kniga

„Как работи AI: От магьосничеството до науката“ е кратка и ясна книга, предназначена да очертае основните основи на машинното обучение. Тази книга улеснява изучаването на богатата история на машинното обучение, като пътува от началото на наследените системи с изкуствен интелект до появата на съвременни методологии.

Обзорът включва добре системи, като машини за поддържащи вектори, дървета на решенията и произволни гори. Тези по-ранни системи проправиха пътя за новаторски напредък, водещ до разработването на по-сложни подходи като невронни мрежи и конволюционни невронни мрежи. Книгата не спира само до тук. Авторът се задълбочава в хипнотизиращите възможности, предлагани от големите езикови модели (LLM), които са мощната централа зад днешния най-съвременен механизъм за създаване на съдържание чрез изкуствен интелект (Generative AI).

Разбирането на основите, като например как технологията шум-към-изображение може да възпроизведе съществуващи изображения и дори да създаде нови и уникални изображения от привидно произволни подкани, е от решаващо значение за разбирането на силите, задвижващи днешните генератори на изображения. Тази книга прекрасно обяснява фундаменталните аспекти, позволявайки на читателите да разберат тънкостите и основната механика на технологиите за генериране на изображения.

Рон Кнусел демонстрира похвално усилие в изясняването на неговите перспективи за това защо ChatGPT на OpenAI и неговият LLM модел означават началото на истинския изкуствен интелект. Той педантично представя как различни LLM проявяват възникващи свойства, способни интуитивно да разберат теорията на ума.

Ronald T Kneusel

Тези възникващи свойства изглежда стават по-изразени и влиятелни въз основа на размера на модела на обучение. Кнусел обсъжда как по-голямото количество параметри обикновено води до най-специализираните и успешни LLM модели, предоставяйки по-задълбочена представа за динамиката на мащабиране и ефикасността на тези модели.

Ласкавата оценка на критиката определя тази книга като маяк за онези, които искат да се впуснат в хипнотизиращия свят на изкуствения интелект, като предлага подробен, но разбираем преглед на еволюционната траектория на технологиите за машинно обучение, от техните елементарни форми до пионерските решения днес. Независимо дали сте начинаещ ентусиаст или човек със задълбочени познания по темата, книгата „Как работи AI: От магьосничеството до науката“ ще ви предостави прецизно разбиране на трансформиращите технологии, които продължават да оформят нашия свят.

Тази книга се предлага във всички големи търговци на дребно в САЩ, включително Amazon.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24