Европейската комисия премахна забраната за внос на украинско зърно

Европейската комисия съобщи, че няма да удължава временните ограничения за внос на селскостопански култури от Украйна, чието действие изтича на 15 септември 2023 г. Уточнява се, че Украйна се е съгласила да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейските пазари. Ще бъде въведена система за лицензиране на износа в 30-дневен срок, за да се избегне пренасищане на пазара на зърно.

vnos ukraine

От 16 септември 2023 г. до въвеждането на системата с лицензите Украйна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от Европейския съюз. Украйна ще представи план за действие не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г. Европейската комисия посочва, че ще наблюдава ситуацията и ще се въздържа от налагане на ограничения, ако мерките на Украйна работят, отбелязва се в съобщението.

Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май 2023 г., като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения. В България Народното събрание гласува да не се прилагат ограничителни мерки срещу украинския внос на зърно след изтичането на общите мерки. Това разгневи зърнопроизводителите, които обявиха, че започват протести от понеделник, 18 септември.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg