Откъде идва изкуственият интелект - магия или наука?

Как работи AI: От магьосничеството до науката“ е кратка и ясна книга, предназначена да разясни основите на машинното обучение. Автор е Роналд Т. Кнюсел. Той отговаря на въпроси, свързани с книгата си, в която обяснява откъде идва изкуственият интелект и че това не е някаква магия. Всеки може да разбере какво прави и какво да очаква.

Ronald Kneusel

– Това е третата Ви книга за изкуствен интелект, като първите две са: „Практическо задълбочено обучение: Въведение в основата на Python“ и „Математика за задълбочено обучение: Какво трябва да знаете, за да разберете невронните мрежи“. Какво беше първоначалното ви намерение, когато се заехте да напишете тази книга?

– Различна целева аудитория. Предишните ми книги са предназначени като въведение за хора, които се интересуват да станат практикуващи в областта на изкуствения интелект. Тази книга е за обикновени читатели, хора, които чуват много за изкуствен интелект в новините, но нямат информация за предисторията в тази област. Искам да покажа на читателите откъде идва изкуственият интелект и че това не е някаква магия, а всеки може да разбере какво прави.

– Въпреки че много книги за изкуствен интелект са склонни да обобщават, Вие сте възприели обратния подход, като сте много конкретен в обясненията за значението на различни термини и заедно с това показвате връзката между изкуствен, машинно обучение и дълбоко обучение. Защо смятате, че има толкова много обществено объркване между тези термини?

– За да разберем генезиса и историята на изкуствения интелект и защо днес е навсякъде, където погледнем, трябва да разберем разликата между термините, но в популярната употреба честно използваме само „изкуствен интелект“ (AI), като знаем, че се отнася предимно за системите, които трансформират света днес. Съвременните системи за изкуствен интелект се появиха от дълбокото обучение, което се базира на машинното обучение и подхода на свързване към AI.

– Втората глава се гмурка дълбоко в историята на изкуствения интелект, от мита за Талос, гигантски робот, предназначен да пази принцесата на Финикия, до статията на Алън Тюринг от 50-те години на миналия век: „Компютърни машини и интелект“, до появата на революцията на дълбокото обучение през 2012 г., Защо разбирането на историята на AI и машинното обучение е инструмент за пълното разбиране докъде е еволюирал изкуственият интелект?

Намерението ми е да покажа, че изкуственият интелект не е паднал от небето. Има история, произход и еволюция. Въпреки че възникващите способности на големите езикови модели са изненада, пътят, водещ до тях, не е такъв. Това е едно от десетилетия на мислене, изследвания и експерименти.

– Заявявате своето убеждение, че LLM моделът на ChatGPT на OpenAI е зората на истинския AI. Кое според вас беше най-голямата разлика между този и предишните методи?

– Наскоро гледах видео от края на 80-те години на Ричард Файнман, който се опитва да отговори на въпрос относно интелигентните машини. Той каза, че не знае каква програма може да действа интелигентно. В известен смисъл той говореше за символичен изкуствен интелект, където мистерията на интелигентността е намирането на магическата последователност от логически операции и т.н., които позволяват интелигентно поведение. Преди се чудех, като мнозина, за това как може да се програмира интелектът? Вярвам, че наистина не можете. По-скоро интелигентността възниква от достатъчно сложни системи, способни да реализират това, което наричаме интелигентност (т.е. нас). Нашите мозъци са изключително сложни мрежи от основни единици. Такава е и невронната мрежа. Мисля, че трансформиращата архитектура, както е внедрена в LLMs, донякъде случайно се е натъкнала на подобна подредба на основни единици, които могат да работят заедно, за да позволят появата на интелигентно поведение.

От една страна, това е най-голямата „щастлива случайност“ на Боб Рос, докато от друга, не би трябвало да е твърде изненадващо, след като са се случили подредбата и разрешените взаимодействия между основните единици, способни да позволят възникващо интелигентно поведение. Сега изглежда ясно, че трансформиращите модели са едно такова устройство. Разбира се, това повдига въпроса: какви други подобни договорености може да има?

– Имаше ли нещо, което научихте по време на писането на тази книга, което Ви изненада?

– Отвъд същото ниво на изненада, което всички останали се чувстват при възникващите способности на LLMs, всъщност не. Научих базисните основи за изкуствен интелект като студент през 80-те години. Започнах да работя с машинно обучение в началото на 2000-те и се занимавах с дълбокото обучение, както това се появи в началото на 2010-те. Бях свидетел на събитията от последното десетилетие от първа ръка, заедно с хиляди други, докато полето се разрастваше драматично от конференция на конференция.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема