Grok – AI чатбот на Илон Мъск

Илон Мъск, предприемачът, който стои зад Tesla и SpaceX, наскоро обяви работата на свои екип за създаване на свой изкуствен интелект (AI). Grok. Този модел, наречен Grok и разработван от компанията на Мъск хAI, беше обявен само седмица след преоценката на социалната мрежа Х (полубярна като Twitter, към момента в който Мъск я придоби преди година). Сега Х се оценява на 19 милиарда долара за разлика от платените година по-рано 44 милиарда долара.

Grok

Една от определящите характеристики на Grok е способността му да извлича информация в реално време, което го отличава от повечето негови съвременници. Grok не само предоставя актуализации за текущи събития с нотка на хумор, но също така демонстрира остър, сатиричен тон при своите взаимодействия със света и хората. Този подход бележи значителна промяна от традиционно неутралните и фактологични отговори на системите с изкуствен интелект, клонейки към по-„човешки“ и ангажиран стил на разговор.

Тъй като моделът на хAI отговаря на запитвания за текущи новини или нахални искания, той успява да поддържа игрив, но същевременно информативен тон, като гарантира, че потребителите са ангажирани, като същевременно фино подчертава значението на законността и етиката, както се вижда в твърдата му позиция срещу обсъждането на незаконни дейности.

Grok LLM започна с 33 милиарда параметъра. Използва авторегресивен модел, базиран на Transformer, щателно предварително обучен за предсказване на следващия токен – процес, при който моделът предсказва следващата дума или токен, въз основа на предходните. След предварителното си обучение, моделът премина през фина настройка, като се възползва от множество обратна връзка от хора оценители и това го подготви за официалното му пускане през ноември 2023 г. Режимът на обучение включва данни от интернет до третото тримесечие на 2023 г.

Компетентността на Grok в справянето с текстови задачи по математика в средното училище, мултидисциплинарни въпроси с отговори по избор, задачи за допълване на код на Python и математически проблеми е демонстрация на неговите стабилни способности за разсъждение. Особено забележително е изключителното му представяне в стандартните бенчмаркове за машинно обучение , където той надмина свои съвременници като ChatGPT-3.5 и Inflection-1, като не достига само до модели със значително по-големи набори от данни за обучение като GPT-4.

Grok се предвижда да бъде нещо повече от AI, отговарящ на въпроси. Крайната цел е да бъде оборудван с множество сетива, позволявайки по-широк спектър от взаимодействия и помощ в реално време.

След приключване на своята ранна бета фаза, Grok ще бъде достъпен за абонатите на X Premium, с цена от 16 долара на месец за използване без реклами.

Компанията xAI започна дейността си през юли 2023 г. и събра екип, който се гордее с предходни успехи от реномирани изследователски организации за изкуствен интелект като DeepMind на Google и проекти на Microsoft. Въпреки че работи независимо, xAI поддържа симбиотична връзка със социална мрежа X, има ангажименти към Tesla и други фирми, обединявайки разнообразен набор от експертни познания, за да разшири обхвата на екипите и дейностите, управлявани от AI.

Едновременно със съобщението на Илон Мъск от OpenAI обявиха значително надграждане на своята система, като направиха уточнения за някои детайли и чрез социалната мрежа Х.

Новият GPT-4 Turbo представлява скок във функционалния капацитет на езиковите модели. Той предлага контекстен прозорец, който е безпрецедентно голям – 128K данни. Това забележително разширение позволява на модела да схваща и анализира текст, еквивалентно на разглеждане на повече от 300 страници чрез една сесия. Подобна способност не е само количествен скок, но и качествен, оборудвайки GPT-4 Turbo с инструмент да анализира сложни запитвания и да предоставя дълбоко информирани и съобразени с контекста отговори. Това променя играта за задачи, които изискват обширна основна информация, като например създаване на подробно съдържание, сложно решаване на проблеми и сложен анализ на данни.

 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg