Тракийски университет си сътрудничи с монголски висши училища

Тракийският университет си сътрудничи с монголски висши училища

Изключително успешна едноседмична визита в Монголската република проведе ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков заедно с д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия в България и д-р Здравко Тодоров. В рамките на посещението българската група проведе редица работни срещи с представители на държавната администрация и водещи образователни институции в страната домакин.

Лично председателят на Великия държавен хурал (парламент) на Монголия Гомбоджав Занданшатар проведе среща с българската делегация, по време на която бяха обсъдени в детайли възможностите за сътрудничество в областта на образованието, науката и селското стопанство. Бяха установени и други знакови контакти с държавни институции – с директора на консулския департамент към Министерството на външните работи, а също и с ръководителя на Държавната ветеринарна служба на Монголия.

mongolia 03

По време на посещението бяха проведени срещи и с ръководствата на четири от най-авторитетните висши училища в страната, с които бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност и подписани меморандуми за сътрудничество. Сред тях са Националният монголски университет – най-голямото висше училище в Монголия с повече от 20 000 студенти, както и Монголският университет по природни науки, който има и ветеринарен факултет. При посещението в Монголския университет по наука и технологии, българската група беше посрещната от ректора проф. Намнан, с когото не само беше подписан договор за двустранно сътрудничество, но и бяха обсъдени възможности за осъществяване на съвместни проекти и обмен на технологии. Представители на висшето училище домакин имаха възможност да опитат български млечни продукти – сирене и кашкавал, произведени в университетската ферма на Тракийския университет. Особено интересно беше посещението в Университета по традиционна монголска медицина, в който гостите имаха възможност да се запознаят с древни медицински практики, както и да проведат среща с монголския лама Хамба Лам Нацагдорж.

В програмата на едноседмичната визита бяха включени още участие в интернационална конференция, посветена на висшето образование и среща с преподаватели и възпитаници от Международното средно образователно училище Терелдж, което работи по програма на Кеймбридж. Огромен интерес сред аудиторията предизвика презентацията, посветена на специалностите на Тракийския университет и възможностите за обучение във висшето училище в Стара Загора. Проф. Ярков увери младежите, че вратите на старозагорското висше училище са отворени за тях.

mongolia 04

mongolia 02

mongolia 05

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема