Тракийски университет си сътрудничи с монголски висши училища

Тракийският университет си сътрудничи с монголски висши училища

Изключително успешна едноседмична визита в Монголската република проведе ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков заедно с д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия в България и д-р Здравко Тодоров. В рамките на посещението българската група проведе редица работни срещи с представители на държавната администрация и водещи образователни институции в страната домакин.

Лично председателят на Великия държавен хурал (парламент) на Монголия Гомбоджав Занданшатар проведе среща с българската делегация, по време на която бяха обсъдени в детайли възможностите за сътрудничество в областта на образованието, науката и селското стопанство. Бяха установени и други знакови контакти с държавни институции – с директора на консулския департамент към Министерството на външните работи, а също и с ръководителя на Държавната ветеринарна служба на Монголия.

mongolia 03

По време на посещението бяха проведени срещи и с ръководствата на четири от най-авторитетните висши училища в страната, с които бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност и подписани меморандуми за сътрудничество. Сред тях са Националният монголски университет – най-голямото висше училище в Монголия с повече от 20 000 студенти, както и Монголският университет по природни науки, който има и ветеринарен факултет. При посещението в Монголския университет по наука и технологии, българската група беше посрещната от ректора проф. Намнан, с когото не само беше подписан договор за двустранно сътрудничество, но и бяха обсъдени възможности за осъществяване на съвместни проекти и обмен на технологии. Представители на висшето училище домакин имаха възможност да опитат български млечни продукти – сирене и кашкавал, произведени в университетската ферма на Тракийския университет. Особено интересно беше посещението в Университета по традиционна монголска медицина, в който гостите имаха възможност да се запознаят с древни медицински практики, както и да проведат среща с монголския лама Хамба Лам Нацагдорж.

В програмата на едноседмичната визита бяха включени още участие в интернационална конференция, посветена на висшето образование и среща с преподаватели и възпитаници от Международното средно образователно училище Терелдж, което работи по програма на Кеймбридж. Огромен интерес сред аудиторията предизвика презентацията, посветена на специалностите на Тракийския университет и възможностите за обучение във висшето училище в Стара Загора. Проф. Ярков увери младежите, че вратите на старозагорското висше училище са отворени за тях.

mongolia 04

mongolia 02

mongolia 05

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема