Рекламата на България с холивудските звезди е показана и коментирана на световен форум

Рекламният клип на България, включващ холивудските звезди Силвестър Сталоун, Салма Хайек, Антонио Бандерас и Ейдриън Броуди, беше единственият, който е показан по време на министерската среща, организирана от Световната организация по туризъм (СОТ).

Тя се проведе в рамките на най-голямото туристическо изложение в света  - World Travel Market (WTM) в Лондон. 30-секундна версия на видеото беше представено пред над 50 министри и световни лидери в туристическия сектор, които участваха в дискусия, модерирана от едно от най-големите имена в световната журналистика –  водещия от CNN Ричард Куест. Основни теми на министерската среща бяха изграждането и налагането на туристически бранд, връзката между регионални и национални брандове, ролята на социалните медии и креативните индустрии в маркетирането, кризисният и репутационният мениджмънт и др.

Българският клип, станал популярен и под заглавие "България е мястото!" (репликата, която Силвестър Сталоун казва във видеото), беше единственият, показан и коментиран в рамките на събитието. "Това видео разкрива един изцяло нов подход в промотирането на страната ни, който ни дава възможност да  се откроим. Представяме не само красотата на страната ни, но и личното отношение на световни знаменитости към нея. Така те се превръщат в наши посланици, а всички техни фенове ще се мотивират да посетят България, страната, за която говорят холивудските звезди, и да ни открият като туристическа дестинация", каза министър Ангелкова, която беше сред първите участници в дискусията.

На въпроса на Ричард Куест дали е ценно световни знаменитости да те рекламират, когато си им платил за това, Николина Ангелкова  отговори, че „ценното е известни личности да споделят своите преживявания за България, без това да струва нищо на страната ни“. Тя поясни, че видеото е създадено в партньорство с водещо филмово студио и правата за излъчването са предоставени безвъзмездно на държавата. Според нея именно личните впечатления на тези холивудски актьори са най-атрактивни за аудиторията. „Резултатите, които имаме в социалните медии, показват, че сме на правилен път – само за първите няколко дни на разпространение на клипа той достигна до повече от 2,5 млн. души през Фейсбук", подчерта министър Ангелкова.

Министерската среща беше открита от генералния секретар на СОТ Талеб Рифай. Той поздрави участниците в дискусията и подчерта, че това е 5-а поредна година с ръст в туристическия сектор. През 2015 г. се очаква той да достигне около 5%, а всекидневно около 4 млн. души прекосяват националните граници с цел туризъм.

На WTM в Лондон, което продължава до 5 ноември, България участва с национален щанд от близо 300 кв. м, на който се представят 26 туристически фирми и общински администрации от страната. Съпътстващата програма включва демонстрация на традиционни занаяти, фолклорни изпълнения и дегустации на български вина. Това е най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение след ITB – Берлин.

bulgaria reklama banderas

В настоящата статия публикуваме по-дълга видео версия на рекламата с холивудските актьори. Видеото предизвика много коментари в социалните мрежи. Повечето от тях са позитивни. Не са малко мненията и от чужденци, които също почти единодушно одобряват начина за реклама на България и за привличане на туристи към страната. Все пак имаше и критики, че при снимките и монтажа не са подбрани подходящите кадри от различни места в България. Един от шеговитите коментари е точно за кадъра, при който Силвестър Сталоун изрича репликата "България е мястото!". Лаконичният коментарът гласи: "На този кадър Сталоун е излишен!". Фактът, че има коментари за видеото, обсъждане и споделяне говори достатъчно - направеното е във вярната посока и със сигурност има много добър ефект. А припомняме и факта, че за изработката на рекламата държавата не е платила нищо.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на туризма)

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни