ФЕД вдигна лихвения процент в САЩ с 0,25%

Федералният резерв на Съединените американски щати (ФЕД) реши да повиши основния лихвен процент с 0,25% и новата върхова стойност е 0,5%. Корекцията нагоре се прави за първи път от юни 2006 г. насам. Решението беше взето единодушно.

Основният лихвен процент в САЩ определя междубанковия пазар и нивата, на който търговските банки могат да взимат краткосрочни заеми една от друга. Досега тази стойност беше между 0% и 0,25%. Новото равнище вече е от 0,25% до 0,5%.

Решението беше обявено точно в 14 часа вашингтонско време (21 часа българско време). Това е безспорната световна финансова новина на месеца.

finance50Промяната на лихвения процент в САЩ ще окаже влияние на търговията, индексите на фондовите и стоковите борси и на валутния курс на американския долар спряво другите валути. Очакванията са, че доларът ще поскъпне спрямо еврото и има вероятност двете валути да се изравнят.

Увеличаването на лихвите не е еднократен акт. Централните банкери от ФЕД прогнозират ръст на основната лихва до 1,4% до края на 2016 г., което предполага 4 вдигания през следващата година. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа премина границата от 1% за първи път от 2010 година.

Ключови моменти от пресконференцията на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън:

  • Икономиката на САЩ извървя дълъг път и нормализацията ще протече постепенно. Инфлацията продължава да е под нашата дългосрочна цел.
  • При постепенните корекции икономическата активност ще продължи да расте умерено и трудовите индикатори да се засилват.
  • Брутният вътрешен продукт на САЩ се очаква да нарасне с 2,25%.

Федералният резерв е институцията, която има правото да емитира американския долар. Всяка промяна на основния лихвен процент на ФЕД пряко влияе върху стойността на деноминираните в долари активи по цял свят - на лихвите по доларовите дългове, финансови деривативи и търгуваните в долари суровини, като петрола. По-скъпият долар ще окаже допълнителен натиск върху цените на петрола, които и без това са на ниски нива. Съответно решението на ФЕД има силен негативен ефект за икономиките на страните, износителки на суровината.

В момента състоянието на икономиката на САЩ дава всички основания за повишаване на основния лихвен процент. Безработицата е 5%. Заетостта расте с над 200 хил., работни места на месец, основната инфлация, от която са изключени цените на горивата и храните, е 2%, колкото е и целевото ниво на ФЕД.

Моментът е перфектен за САЩ, но не и за останалия свят. По-голямата част от дълга на развиващите се пазари е деноминиран в щатски долари. Това означава, че с увеличаването на основния лихвен процент на ФЕД, обслужването на тези задължения ще поскъпне.

Решението на ФЕД ще облагодетелства най-вече страните, чиито износ е деноминиран в други валути, а не в американска валута, тъй като поскъпването на долара ще направи експорта им по-конкурентоспособен. В частност това са и държавите от Европейския съюз, включително България.

Така, с тази малка стъпка, ФЕД променя изцяло глобалната икономика. След близо десетилетие, в което дълговете растяха, а лихвите падаха, светът най-сетне излиза от един дълъг период на евтини пари.

infoz autor  www.infoz.bg

 

 

 

На подобна тема