Арести в Гърция заради скриване на приходи и данъци

Гръцките власти са арестували 24 души при акция, проведена при около 1000 малки фирми, заподозрени в избягване на капиталовия контрол и плащането на ДДС чрез използване на пос-терминали, свързани с банки в България.

posterminal gartziaСпоред властите стотици малки фирми, много от които в туризма, са извършвали безналични плащания чрез пос-терминали, свързани с България, през Малта, които са оставали нерегистрирани в Гърция, където има капиталов контрол от година. Това е незаконно според правилата за капиталов контрол, които изискват пос-терминалът да е свързан само с гръцки банки.

При извършваните операции с пос-терминали (устройства за приемане на директни плащания с дебитни и кредитни карти) фирмите са заобиколили и 24-процентовия ДДС, дължим на гръцката държава. Сред въпросните фирми е имало плажни барове, компании за предоставяне на коли под наем и ресторанти в Атина, Солун, Халкидики и на някои острови.

Избягването на данъци в Гърция се оценява на между 6% и 9% от икономическото производство на страната, или 32% от държавните приходи.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24